Effect van kleding

Je hebt vast wel eens gehoord dat 'je bent wat je draagt'. Hoewel dit als een cliché klinkt, wordt dit ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Sociaal psycholoog Adam Galinsky ontdekte dat kleding invloed kan hebben op prestaties. Uit zijn onderzoek bleek dat proefpersonen die een doktersjas droegen bijna de helft minder fouten maakten dan de groep met eigen gekozen kleding. De doktersjas werd geassocieerd met intelligentie, nauwkeurigheid en punctualiteit, waardoor de proefpersonen zich onbewust anders gedroegen.

 

Wat wil je uitstralen

Ongeacht hoeveel waarde je hecht aan je kleding of uiterlijk, het heeft altijd invloed op je gemoedstoestand en gedrag. Kleding helpt je in een bepaalde rol te stappen. Misschien herken je dat je op een thuiswerkdag productiever bent als je zakelijke kleding draagt in plaats van een joggingpak. Of dat je gemakkelijker op iemand afstapt als je je op je best hebt gekleed.

Laat het karakter van je kleding je ondersteunen. Sta je voor een uitdagende taak waarvoor je extra moed nodig hebt? Kies dan voor een stoerdere outfit. Je zult merken dat dit je net het duwtje in de rug geeft dat je nodig hebt.

 

Kleed je gelukkig

Iedereen heeft een verschillende smaak als het op kleding aankomt. Het is gemakkelijk gezegd om je stoer te kleden, maar misschien past dat helemaal niet bij je. Het belangrijkste is om je comfortabel te voelen. Alleen dan kan je zowel je kleding als jezelf echt laten stralen. Ga je voor een 'dress-to-impress' outfit die eigenlijk niet bij je past? Dan zul je juist ongemak uitstralen.

Een interessant weetje is dat vrouwen soms denken dat ze zich uitdagend moeten kleden om indruk te maken. Hoewel het indruk kan maken, wordt uitdagende kleding vaak geassocieerd met minder intelligentie en competentie.

Wil je echt indruk maken? Kies dan voor een outfit waar jij je goed bij voelt en die je zelfvertrouwen geeft. Kleed je elke ochtend aan met een outfit die een glimlach op je gezicht tovert. Zo weet je zeker dat deze outfit je extra kracht geeft.

 

Bron: van der Lelij, O. (2022). Je bent wat je draagt. Psychologie magazine, 11, 61-64.