Ademhalen is meer dan alleen een automatische handeling; het is een krachtig instrument voor ontspanning en balans. Te midden van deadlines, verplichtingen en constante prikkels kan je gemakkelijk verstrikt raken in de greep van stress. En dan is die adem van ons een krachtige tool om snel je lichaam en gedachten te kalmeren.

 

Hoe pas ik het toe

Neem gedurende de dag enkele minuten de tijd om bewust diep en rustig te ademen. Dit kan op elk moment dat je de behoefte voelt om te ontspannen. Of je nu zit of staat, sluit je ogen indien mogelijk, en richt je aandacht op je ademhaling. Leg één hand op je borst en de ander op je middenrif. Adem diep in door je neus, voel de lucht je longen vullen en je buik zich uitzetten. Pauzeer even en adem vervolgens langzaam uit door je mond. Herhaal dit proces en concentreer je op de sensatie van de ademhaling. Laat de stress los terwijl je uitademt.

 

Stress verminderen

Diep ademhalen activeert het parasympatische zenuwstelsel, ook wel bekend als het "rust- en herstelsysteem." Dit systeem, in tegenstelling tot het "vecht-of-vlucht" mechanisme, helpt de stress te verminderen. Door bewust te ademen, stuur je een signaal naar je lichaam dat alles onder controle is, wat resulteert in een vermindering van de productie van stresshormonen en een gevoel van kalmte.

 

Verhoogde focus en energie

Naast het verminderen van stress heeft diepe ademhaling ook invloed op je cognitieve functies. Door de zuurstoftoevoer naar de hersenen te verhogen, verbetert het je concentratie en focus. Je zult merken dat je energieniveau stijgt, waardoor je beter in staat bent om met taken om te gaan en productiever te zijn gedurende de dag.

 

Integratie in je dagelijks leven

Een van de voordelen van ademhalingstechnieken is de moeiteloze integratie in je dagelijkse routine. Of je nu op het werk bent, thuis of onderweg, je kunt altijd een momentje nemen voor bewuste ademhaling. Creëer een korte adempauze tussen meetings door of maak er een gewoonte van om diep adem te halen voordat je gaat slapen. Juist deze kleine momenten kunnen een groots verschil maken.

Een bewuste ademhaling is een eenvoudige, maar krachtige methode om stress te verminderen, je focus te verbeteren en je energieniveau te verhogen. Dus, de volgende keer dat de druk toeneemt, neem even de tijd om bewust diep en rustig te ademen. De kalmerende kracht van zoiets simpels als bewust ademhalen zal je verbazen.

 

Bron: runnersworld.com