Corekracht en stabiliteit

Balansoefeningen dwingen je lichaam om met name de spieren rondom je core te activeren. Een sterke core is de basis voor bijna alle bewegingen die je in het dagelijks leven maakt. Door je core te versterken, verbeter je je algehele lichaamshouding en verminder je het risico op rugklachten.

Het uitvoeren van balansoefeningen vereist nauwkeurige coördinatie en controle. Dit helpt bij het verbeteren van je motoriek; alle bewegingen die je maakt. Niet alleen gunstig tijdens het sporten, maar ook in dagelijkse activiteiten zoals wandelen, traplopen en tillen.


Blessures en stress

Een goed ontwikkeld gevoel van balans kan helpen bij het voorkomen van blessures. Door de stabiliteit van gewrichten te verbeteren, verminder je het risico op verstuikingen, verrekkingen en andere blessures. Tenslotte vereisen balansoefeningen focus en concentratie, waardoor ze een kalmerend effect hebben op je geest en stress verminderen.

Nu je begrijpt waarom balansoefeningen zo belangrijk zijn, wat praktische tips om ze op te nemen in je routine.


1. Begin eenvoudig

Start met eenvoudige balansoefeningen, zoals staan op één been of ‘planken’. Naarmate je kracht en stabiliteit toenemen, kun je de moeilijkheidsgraad verhogen door je opgeheven been opzij te bewegen of de oefening langer vol te houden.


2. Gebruik een instabiele ondergrond

Voeg instabiliteit toe aan je oefeningen door gebruik te maken van een balanskussen of een balansbord. Dit dwingt je lichaam om harder te werken om in evenwicht te blijven. Zelfs staan op een matje of een kussen kan het balanceren al uitdagender maken.


3. Doe balansoefeningen als warming-up

Ga je toch al sporten? Begin je trainingssessie met een paar minuten balansoefeningen om je spieren op te warmen en je lichaam voor te bereiden op de meer intensieve activiteiten. 2 vliegen in één klap!


4. Neem het op in je bestaande workout

Doe je aan krachttraining? Dan kan je balanselementen toevoegen aan je gebruikelijke oefeningen. Bijvoorbeeld: voer squats of deadlifts uit met één knie iets opgeheven en wissel elke set van been. Daarnaast biedt je sportschool misschien ook wel Pilates: een methode vol dynamische balansoefeningen gericht op het versterken van je core. Het proberen waard!

 

Door regelmatig balansoefeningen te doen zul je niet alleen merken dat je core sterker wordt, maar ook dat je algehele fitheid en stabiliteit verbeteren. Reden genoeg dus om ze ook wat aandacht te gunnen!