Wat je eet

Je dag beginnen met een glas lauwwarm water met een scheutje citroen. Deze simpele ochtendroutine stimuleert niet alleen je stofwisseling, maar activeert ook de productie van spijsverteringsenzymen en zorgt dus voor een betere verwerking van het voedsel dat je daarna eet.
Breng wat extra vezels in je dieet. Volkoren granen, groenten en fruit werken positief op je spijsvertering. Vezels helpen verstopping te voorkomen doordat ze water vasthouden en de ontlasting zachter maken. Bovendien dienen ze als voeding voor gunstige darmbacteriën, wat bijdraagt aan een gezonde darmflora. Drink wel genoeg water voor het positieve effect.
Naast vezels kan je de spijsvertering ook verbeteren door voedingsmiddelen met probiotica zoals yoghurt, kefir of gefermenteerde groenten (zuurkool of kimchi). Probiotica ondersteunen een gezonde darmflora en bevorderen zo een gezonde spijsvertering.
En wist je dat kruiden ook veel positieve effecten hebben op je darmen? Gember, munt en venkel hebben allemaal eigenschappen die de spijsvertering ondersteunen. Maak er thee van of voeg ze toe aan je favoriete recepten.

 

Hoe je eet

Rustig, ongehaast eten zorgt voor een betere verwerking van het voedsel. Geniet van je maaltijden en neem de tijd om rustig te kauwen. Met het kauwproces begint het spijsverteringsproces in je mond en helpt daarom bij een betere opname van voedingsstoffen. Leg je mes en vork bijvoorbeeld even neer tussen de happen door om jezelf aan te leren om langer te kauwen.
Ook met een vaste regelmaat eten draagt bij aan een goede spijsvertering. Wachten tot je rammelende honger hebt, kan leiden tot te snel eten en overeten en dus tot spijsverteringsongemakken. Eet regelmatig, bijvoorbeeld 3 maaltijden en 1 a 2 tussendoortjes verspreid over de dag om dit te voorkomen.

 

In beweging

En tot slot, beweging is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je spijsvertering. Een korte wandeling na de maaltijd kan het verteringsproces versnellen en voorkomen dat je jezelf versuft voelt door een after dinner dip.
Met deze aandachtspunten kun je je spijsvertering een extra boost geven. Probeer eens uit en geef jouw buik de liefde en zorg die het verdient.