Plantkundig verschil

In het dagelijks leven beoordelen wij groente en fruit aan de hand van het gebruik. Dit noem je ook wel het culinaire verschil tussen groente en fruit. Maar als je gaat kijken naar de definitie van groente en fruit, dan wordt er gekeken naar het plantkundige verschil. Het gaat dan niet meer om hoe wij het gebruiken of wat de samenstelling van de voedingstoffen zijn, maar hoe de groente of het fruit ontstaat.

Zoals het Voedingscentrum benoemd: ‘Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Plantkundig zien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting.’. Dit betekend dat producten als tomaten, paprika’s, avocado’s, aubergines, komkommers, olijven, pepers en courgettes ook eetbare vruchten ofwel fruit zou zijn.

Om het nog ingewikkelder te maken; meloen hoort tot de plantenfamilie waar ook de komkommer en pompoen onder vallen. Je zou denken dat ze dan onder dezelfde categorie binnen voeding vallen, maar dat is dus niet het geval.

 

Culinair verschil

Tegenwoordig kijken we niet meer naar de plantkundige definitie, maar op de manier waarop we het gebruiken of verwerken in de keuken, de smaak en de voedingstoffen. Zo is fruit veelal zoeter dan groenten en bevat het meer natuurlijke fruitsuikers. Waar wordt dan de lijn getrokken tussen groente en fruit? Daar is helaas geen duidelijke grens in.

 

De dagelijkse aanbeveling

Volgens de Schijf van vijf is het advies om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten en 2 stuks fruit. De Schijf van vijf is de praktische vertaling van resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Het advies is daarom ook gebaseerd op het culinaire verschil en dus hoe wij de producten in het dagelijks leven gebruiken. Twijfel je? Kijk dan eens in de supermarkt en kijk of het product tussen andere soorten groente of fruit ligt. Merendeel van de tijd geeft dit aan of je het als groente of fruit kan beoordelen.

 

Bron: www.voedingscentrum.nlwww.nice-info.be