Vleeseters, net zoals onze (groot)ouders?

De naoorlogse periode in Nederland vertoont een interessant patroon. In een tijd van schaarste werd vlees beschouwd als een luxeproduct. Rond de jaren '50 lag de jaarlijkse vleesconsumptie per persoon op slechts 17 kilo, wat neerkwam op ongeveer 325 gram per week. Naarmate de economie verbeterde, steeg ook de welvaart en daarmee de vleesconsumptie. Een trend die tot op de dag van vandaag voortduurt. Als je dus denkt dat vlees er bij hoort, omdat onze (groot)ouders ook zo aten, dan klopt dit dus maar ten dele.


Waarom minder vlees eten?

Maar waarom zouden we minder vlees eten? Het Voedingscentrum adviseert sinds 2016 om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Het verband tussen (rood) vlees en ziektes zoals darmkanker, diabetes type 2 en beroertes is inmiddels goed terug te vinden in wetenschappelijke onderzoeken. Bovendien zijn de belangrijke voedingsstoffen in vlees, zoals eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B12, ook te verkrijgen uit andere bronnen, zoals peulvruchten, eieren, zuivel en noten.

Daarnaast is de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering een belangrijke reden om minder vlees te eten. Het productieproces van (rood) vlees vraagt grote hoeveelheden land, water en voedsel, wat veel druk uitoefent op het milieu. Daarom wordt het eten van te veel vlees niet alleen vanuit gezondheidsperspectief, maar ook vanuit duurzaamheidsoogpunt ontmoedigd.

 

Tips om minder vlees te eten

Voor diegenen die de uitdaging willen aangaan om minder vlees te eten, zijn hier enkele handige tips om vlees op een smakelijke manier te vervangen:

  • Plantaardige eiwitbronnen: ontdek de wereld van peulvruchten zoals linzen en kikkererwten voor gerechten die van zichzelf al vegetarisch zijn, zoals een linzencurry.
  • Noten en zaden: voeg noten en zaden toe aan salades, maaltijden, yoghurt of als snack. Ze zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook aan gezonde vetten.
  • Groenten in de hoofdrol: geef groenten de hoofdrol op je bord en experimenteer met verschillende type groenten, kooktechnieken en kruiden om smaakvolle maaltijden te creëren met meer afwisseling.
  • Vleesvervangers: probeer de groeiende variëteit aan vleesvervangers op de markt, zoals vegetarische burgers, kipstukjes en gehakt. Maak gebruik van de vegetarische variatielijst in de bibliotheek voor gezondere vleesvervangers.

 
Bron: voedingscentrum.nlvoedingscentrum.nlcbs.nlvoedingscentrum.nlad.nl