Een kleine onderbreking met grote impact

Na elke onderbreking duurt het 15 tot 25 minuten voordat je weer geconcentreerd werkt. ‘Om terug te keren naar de originele taak, moet je je werkgeheugen resetten en herstarten met de benodigde informatie,’ zegt Professor J. Devlin, neurowetenschapper aan het University College in London.

Tegenwoordig hebben we heel veel prikkels om ons heen die voor een ‘kleine’ onderbreking kunnen zorgen. Het is dus niet heel gek dat het een flinke uitdaging kan zijn om met volle concentratie je werk te toen. Al die prikkels en onderbrekingen zorgen er voor dat je hersenen continue worden geprikkeld en daardoor op den duur overbelast raken. Niet fijn voor je mentale gezondheid én je werkprestaties.

 

Wat kan je doen op je werkplek?

  • Kies voor een werkplek waar weinig afleiding is, zoals een plek waar je niet het kantoor in kijkt, maar naar een muur of scherm. Vermijd ook werkplekken die direct aan een looproute zitten of waar je veel afleiding van buiten/uit het raam krijgt.
  • Maak vaker gebruik van een koptelefoon of oordoppen, ook als je geen gesprekken voert. Koptelefoons met noise cancelling zijn helemaal een aanrader en dempen voor een groot deel storende omgevingsgeluiden. Rustige muziek (concentration music) helpt je ook om gefocust te blijven.
  • Plan korte momenten in je agenda waarin je in een rustige prikkelarme omgeving kan zijn. Dit kan tijdens je pauze, even een rondje lopen, frisse neus halen of zelfs een paar minuten langer op de wc zitten om even te genieten van ‘niets’. Alleen maar geconcentreerd werken kan niet. Juist de afwisseling tussen geconcentreerd aan de slag en daarna even los komen zorgt daarna weer voor meer focus.
  • Wat is het ‘piekuur’ op jouw werk? Plan taken waarvoor je geconcentreerd moet zijn op de rustige momenten in, bijvoorbeeld aan het begin, of einde van je werkdag. Als nog niet iedereen aanwezig is.
  • Zet wat vaker je telefoon- of emailmeldingen uit.
  • Werk je thuis? Maak ook dan afspraken met je omgeving/gezin. Juist bij thuiswerken is dit enorm belangrijk. Hoe beter de afspraken zijn des te beter jij jouw werk kunt doen.

 

Wat ga jij ondernemen om je beter te kunnen concentreren op het werk?