Voedselvergiftiging

In 5 jaar tijd is het aantal geregistreerde voedselvergiftigingen bijna verdubbeld. De belangrijkste veroorzakers zijn het norovirus, Salmonella en Campylobacter.

Het norovirus komt vooral voor in rauwe schelpdieren, groente en fruit. Vaak wordt het voedsel besmet tijdens de kweek, verwerkingsfase of bereidingsfase door personen met een norovirus. Het virus kan ook op deurklinken of geld zitten. Eet jij vervolgens je fruit zonder je handen te wassen, dan is de kans aanwezig dat je op die manier besmet raakt.

Salmonella en Campylobacter komen met name voor in rauwe dierlijke producten. Salmonella komt ook nog wel eens voor in (kiem)groente en fruit.

 

De kans verkleinen

Deze tips helpen je om de kans op een voedselvergiftiging te verkleinen:

  • Was je handig grondig en met regelmaat. Bijvoorbeeld na elk toiletbezoek, bij thuiskomst en voor/tijdens het bereiden van eten en voordat je gaat eten.
  • Eet liever geen rauwe schaal- en schelpdieren.
  • Was je groente en fruit grondig onder stromend water.
  • Was je keukenspullen na het aanraken met rauwe dierlijke producten direct af met heet water en afwasmiddel.
  • Gebruik je keukengerei wat in aanraking is geweest met rauwe dierlijke producten niet voor ander of gaar voedsel. De kans op kruisbesmetting is namelijk aanwezig.
  • Bak vlees gaar en eet geen rauwe eieren.
  • Neem geen rauwe melk of producten van rauwe melk zoals boter of zachte kaas.
  • Dompel (kiem)groente kort onder kokend water, als je het rauw wilt serveren.
  • Zet je koelkast op 4 °C.
  • Bewaar restjes maximaal 2 dagen in de koelkast.

 

Bron: nieuwsvoordietisten.nlvoedingscentrum.nl-norovirusvoedingscentrum.nl-salmonellavoedingscentrum.nl-voedselvergiftiging