Wat was de misleiding?

Op een etiket zijn verschillende soorten claims terug te vinden. De misleidingen waar bedrijven voor op de vingers zijn getikt of officiële boetes voor hebben gekregen waren onder andere:

  • De gezondheidsclaims “Healthy choice", "daily energy”, “snacks that make you feel good”, “wij maken gezonde snacks op basis van noten en bonen (…) met al het goede van plantpower”, zijn te algemeen, waardoor de consument mogelijk andere of betere dan de werkelijke gezondheidsvoordelen van het product verwacht.
  • De gezondheidsclaims "Eiwitkoekjes zijn perfect om je inname van eiwit te verhogen en tegelijkertijd je honger naar iets zoets te stillen." zijn verboden, omdat een positief effect op de gezondheid wordt gesuggereerd zonder wetenschappelijk bewijs.
  • De voedingsclaims ''low carb'' en ''laag in koolhydraten'' zijn niet op de juiste manier vermeld volgens de wettelijke vastgestelde eisen.
  • De voedingsclaim “All natural with lower calories” is een niet goedgekeurde voedingsclaim.

 

Claims

Onder andere de claims als ‘bron van eiwitten’ of ‘eiwitrijk’ werd in alle gevallen wél goed toegepast. Maar wat betekenen die claims precies? Dit zijn onder andere de toegestane voedingsclaims volgens het Voedingscentrum:

  • Bron van eiwitten: Minimaal 12% van de energie in het levensmiddel bestaat uit eiwitten.
  • Eiwitrijk: Minimaal 20% van de energie in het levensmiddel bestaat uit eiwitten.
  • Vetvrij: Het vetgehalte van het product is maximaal 0,5 gram/100 gram of 0,5 gram/100 milliliter.
  • Vetarm: Het vetgehalte van het product is maximaal 3 gram/100 gram of 1,5 gram/100 milliliter.
  • Zonder toegevoegde suikers: Aan het product zijn geen suikers of andere vanwege hun zoetkracht gebruikte levensmiddelen toegevoegd. Bij een levensmiddel dat van nature suikers bevat, moet op het etiket staan: ‘Dit product bevat van nature aanwezige suikers’.

Over het algemeen zijn de claims zoals ‘bron van eiwitten’ en ‘eiwitrijk’ vaak wel correct. Bij claims die meer klinken als leuzen voor een bepaald merk is dit helaas niet altijd de waarheid. Ga daarom niet zomaar af op wat de voorkant van de verpakking zegt, maar controleer ook de voedingswaarde.

 
Bron: www.openbare-inspectieresultaten.nvwa.nlwww.voedingscentrum.nl