Wat is granola?

Granola lijkt veel op krokante muesli. Het is ook geroosterd en heeft een meer krokante bite dan muesli. Maar granola heeft vaak minder grote krokante brokken dan krokante muesli. Veel mensen vinden het ook leuk om zélf granola te maken. Granola bevat vaak, net als muesli en krokante muesli, volkorengranen zoals haver. Daarnaast bevat het vaak noten en zaden voor een extra bite. Wat gedroogd fruit, zoals rozijnen, zie je in granola, maar ook in gewone muesli vaak terug. Tot slot zie je in de meeste granolasoorten nog zonnebloemolie en bijvoorbeeld honing voorbij komen. Ook in veel huisrecepten wordt er gebruik gemaakt van zonnebloemolie en honing. Deze 2 ingrediënten zijn bedoeld voor bij het roosteren om de granola die krokante bite te geven. Én natuurlijk om het zoeter te maken. 

 

Suikers in granola

Granola roept een beeld op dat het natuurlijker en gezonder is dan krokante muesli. Dat komt door het gebruik van ongeraffineerde suiker, zoals honing. Alleen is honing voor je lichaam net zo goed een suiker als elke andere. Het is makkelijk te verteren en zorgt hiermee voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat maakt dat granola op basis van honing niet een gezonde keuze is. Naast honing wordt er ook gebruik gemaakt van andere ongeraffineerde suikersoorten, zoals kokosbloem nectar of dadelpuree. Leg je een aantal granolasoorten naast elkaar, dan zie je ook geraffineerde suikers er op terug, zoals gekaramelliseerde suikerstroop, glucosestroop en suiker. Het suikergehalte in granola zit hiermee op ongeveer 10-12%, waar het bij een simpele muesli van volkorengranen zelfs minder dan 1% is.

 

Vet in granola

Het vet in granola komt door het gebruik van de zonnebloemolin, zaden en noten. Beiden vetten zijn gezond. Houd er wel rekening mee dat vet per gram meer energie bevat dan koolhydraten en eiwitten. Een granola die vooral zijn bite krijgt door het gebruik van zaden en noten, zal dus méér calorieën bevatten, dan een muesli die uit volkorengranen bestaat. geen probleem bij een stabiel gewicht, maar als je wil letten op je gewicht kán dit een aandachtspuntje zijn.

 

Hoe maak je je muesli meer krokant?

Kortom: pak niet gedachteloos de eerste de beste granola uit het schap met het idee da dit 'lekker gezond' is. Vaak kan je een betere keuze maken. Je kan bijvoorbeeld volkerengranen zelf droog roosteren voor meer bite. Voeg kaneel of speculaaskruiden toe voor een meer zoete smaak, zónder extra suiker toe te voegen. Daarnaast zijn er ook 100% gepofte graansoorten, zoals gepofte spelt. Die zijn 100% volkoren, luchtig van smaak en bevatten geen andere toevoegingen.

 

Bron: AH