Hoe sta jij ervoor?

Dinsdag 10 oktober is het weer de nationale Mental Health Day. Deze dag is dé gelegenheid om de stigmatisering rondom mentale gezondheidsproblemen te verminderen, anderen aan te moedigen openlijk over hun mentale gezondheid te praten en om te ontdekken dat mentale gezondheid net zo belangrijk is als lichamelijke gezondheid.

 

Breng jouw succes in beeld

Je kan jouw mentale gezondheid op heel veel verschillende manieren positief stimuleren. Een manier is visualisatie. Veel succesvolle mensen gebruiken toekomstgerichte visualisatie om hun doelen te bereiken. Maar wat is het precies?

Visualisatie is een mentale techniek waarbij je jezelf voorstelt dat je een bepaalde situatie, gebeurtenis of doel beleeft door levendige mentale beelden te creëren. Het is een krachtig hulpmiddel dat in verschillende situaties kan worden gebruikt, zoals sport, stressmanagement, zelfverbetering en prestatieverbetering. Hier is hoe visualisatie over het algemeen werkt:

  • Doelstelling bepalen: begin met het identificeren van het specifieke doel dat je wilt bereiken door middel van visualisatie. Dit kan variëren van het winnen van een wedstrijd tot het verminderen van stress of het bereiken van persoonlijke groei.
  • Ontspanningstechnieken: om effectief te visualiseren, is het belangrijk om in een ontspannen staat van geest en lichaam te zijn. Dit bereik je door middel van ademhalingsoefeningen, meditatie of andere ontspanningstechnieken.
  • Creëer een levendig mentaal beeld: sluit je ogen en begin je levendig voor te stellen dat je je doel hebt bereikt. Concentreer je op de details en probeer de ervaring zo levendig en gedetailleerd mogelijk te maken. Dit omvat het zien, horen, voelen en zelfs ruiken van de omgeving en emoties die gepaard gaan met het behalen van je doel. Stel het je niet alleen voor, maar probeer het ook vanuit je eigen ogen te zien.
  • Positieve emoties: terwijl je visualiseert, probeer je de positieve emoties te voelen die gepaard gaan met het behalen van je doel. Dit kan onder meer vreugde, zelfvertrouwen en tevredenheid zijn.
  • Herhaal regelmatig: visualisatie is het meest effectief als je het regelmatig herhaalt. Neem wekelijks een moment de tijd om je droom te  visualiseren.

 

Visualisatie werkt op verschillende manieren:

  • Het helpt bij het versterken van positieve overtuigingen en zelfvertrouwen, omdat je jezelf ziet slagen.
  • Het kan je concentratie en focus verbeteren, omdat je traint om je aandacht te richten op je doel.
  • Het vermindert angst en stress door je te helpen mentaal voorbereid te zijn op uitdagende situaties.
  • Het kan je motivatie vergroten omdat je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt bereiken.

 

Niet alleen vandaag of morgen

Belangrijk is dat je niet alleen vandaag of morgen stil staat bij je mentale gezondheid, maar dat je dit heel het jaar door doet. Probeer daarom de oefening niet alleen nu uit, maar pas het ook later toe. Je zult zien dat het zijn vruchten afwerpt!

 

 

Bron: hetnlpinstituut.nl