Gezonder door een positieve instelling

Vaak zijn onze goede voornemens gericht op een gezonde leefstijl. Denk aan voldoende ontspanning, beweging en slaap, minder alcohol drinken, niet roken en gezond eten. Maar daarnaast kunnen liefde van vrienden en familie, persoonlijke ontwikkeling, een leuke hobby en voldoening in je werk ook manieren zijn om je goed te voelen. Veel mensen leggen met een goed voornemen in het nieuwe jaar zichzelf de druk op om een doel ‘te moeten’ behalen: je móet stoppen met roken, of je móet 10 kilo afvallen. Bedenk voor het nieuwe jaar alleen wat je wil dóen om je goed te voelen, niet wat je wil bereiken. Zo geef je jezelf een positieve boost. En dat is dan weer de brandstof om je goed te laten voelen!

Nog niet overtuigd? Maria Schenk deed promotieonderzoek naar het effect van een positieve instelling binnen de afdeling psychiatrie in het UMCG. Schenk vertelt: “Mensen geven aan minder fysieke klachten te ervaren als ze zich beter voelen. Kijken we naar de ontstekingswaarden in het lichaam, dan blijken die ook lager te liggen”. Dit brengt op langer termijn een lager risico op het ontwikkelen van aandoeningen als bijvoorbeeld hart- en vaatziekten met zich mee. ‘Mensen voelen zich dus niet alleen gezonder, ze zijn het ook”.

Mogelijk ervaar je geen lichamelijke klachten zoals Schenk benoemt, maar het laat duidelijk zien dat een positieve instelling direct effect heeft op je lichaam.

 

Aan de slag!

Met deze tips kan je alleen aan de slag, maar leuker is het om dit samen te doen.

  • Noem van elke maand van het afgelopen jaar iets positiefs op. Dit mag van alles zijn! Van een nieuwe ontmoeting, een leuk uitje, meest lekkere taart ooit gebakken, heel hard gelachen met een vriend(in) en ga zo maar door.
  • Eet liever iets wat je écht heel erg lekker vindt en zonder afleiding van geniet, dan dat je gedachteloos een hele reep chocolade opeet.
  • Geef mensen in je omgeving een compliment. Dat geeft jezelf ook een goed gevoel!
  • Kijk in de spiegel en vertel jezelf waar je trots op bent en wat je mooi aan jezelf vindt.
  • Kies voor een vorm van beweging waar je plezier aan beleeft.
  • Stel jezelf de vraag: "Wat wil ik doen en geeft mij energie?" in plaats van wat je uiteindelijk wilt bereiken. Focus niet alleen op een einddoel, maar juist op het proces daar naartoe. 

Wil jij gezonder 2024 in? Tel de mooie momenten, niet je calorieën.


Bron: www.umcg.nl