Wat is stress?

Voor stress bestaan vele definities, maar over het algemeen kun je zeggen dat stress hetzelfde is als ‘spanning’. Stress wordt vaak als iets negatiefs gezien, maar dit hoeft niet zo te zijn. Zo ervaren mensen een gezonde dosis stress voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, presentatie of examen. Stress zorgt er dan voor dat je extra alert wordt en je beter kunt concentreren. Een beetje stress is dus niet erg, maar te vaak en te veel negatieve stress kan leiden tot psychische en lichamelijke klachten.

 

Langdurige stress geeft veel klachten!

Langdurige stress kan vele oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan: scheiding, een hoge werkdruk, spanningen binnen een relatie, eenzaamheid of financiële zorgen. Wanneer deze stress niet verdwijnt of de stress te vaak terug komt, heeft je lichaam niet voldoende tijd om weer te herstellen en blijven de gehaltes van cortisol en adrenaline te hoog. Je kunt dan onder andere last krijgen van: hoofdpijn, hoge bloeddruk, maag- en darmklachten, slapeloosheid of hartklachten. Stress kan dus letterlijk slecht voor je hart zijn!

Tips tegen werkstress

 • Sluit na je werkdag alle apparaten, zoals je (werk)telefoon af. Neem geen telefoontjes aan buiten werktijd en check ook niet je e-mail.
 • Lunch niet aan je bureau, maar ergens anders. Zo ontspan je het meest. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen (nog gezelliger met collega’s).
 • Beperk overwerken zoveel mogelijk, dit is niet jouw probleem, maar een probleem dat je werkgever moet oplossen.
 • Neem genoeg pauze, ook al lijkt het alsof daar geen tijd voor is.
 • Plan je werkzaamheden van te voren goed in.
 • Durf ‘nee’ te zeggen.
 • Durf om hulp te vragen bij collega’s/leidinggevenden, ze zullen niet snel vanzelf zien als de werkdruk te hoog ligt.
 • Vermijd andere ‘gestreste’ mensen, dit werkt namelijk ‘besmettelijk’. Hetzelfde geldt voor mensen die goed met stress om kunnen gaan, deze kunnen juist een positieve uitwerking hebben.

 

(Ver)binding
Het thema van de week van de werkstress is dit jaar ‘(ver)binding’. Verbinding hangt samen met de mentale gezondheid. Op het moment dat je je meer verbonden, gehoord en gezien voelt, heeft dat een positief effect op je stressniveau op het werk. Door actief aan de slag te gaan met verbinden zal je niet alleen je eigen werkplezier verhogen, maar ook die van je collega’s. Zo vergroot je het werkplezier van je collega’s:

 • Betrek collega’s actief bij gezamenlijke opdrachten door actief naar ze te luisteren en hun input aan te nemen en te waarderen.
 • Heb je werk wat je wil delegeren? Kijk welke medewerker dit goed kan en wil oppakken. Door iemand werkzaamheden te geven die aansluiten bij hem/haar haalt diegene meer plezier uit het werk. Naast passende werkzaamheden is het geven van verantwoordelijkheden en jouw vertrouwen ook een hele belangrijke! Hiermee laat je zien dat hij/zij van waarde is.
 • Toon waardering voor je collega als persoon en voor het werk wat ze leveren. Een compliment doet iedereen goed!
 • Maak doelen of uitdagingen met je collega’s. Een speelse competitie houdt niet alleen jullie werkprestatie hoog, maar verbetert ook het persoonlijke contact tussen jou en je collega’s. Daag elkaar op een leuke manier uit.