Waar staat HALT voor?

HALT is een Engelse afkorting en staat voor Hungry (honger), Angry (boos), Lonely (eenzaam), Tired (moe) en herinnert je eraan om even stil te staan en te evalueren of je hongerig, boos, eenzaam, of moe bent wanneer je de neiging hebt om wat te eten. Honger en vermoeidheid zijn fysieke toestanden, terwijl boosheid en eenzaamheid emotionele toestanden zijn. Het is een goede balans omdat je zowel fysiek als emotioneel voor jezelf zorgt, iets wat in de drukke wereld van vandaag vaak verwaarloosd wordt.In plaats van je gevoelens de vrije loop te laten, stelt HALT je in staat om de controle te nemen en bewust te reageren op wat je nodig hebt. Dus vraag je af waar er bij jou sprake van is. We lopen de 4 elementen langs:


Hunger: Heb ik honger?

Ben je geïrriteerd omdat je per ongeluk de lunch hebt overgeslagen en het al enkele uren geleden is sinds je hebt gegeten? Fysieke honger kan leiden tot prikkelbaarheid, boosheid of misselijkheid. Het is essentieel om niet maaltijden over te slaan en bewust te eten. Een eetpatroon met 3 gezonde maaltijden en eventueel 2 tussendoortjes kan zorgen dat je niet zo hongerig wordt dat je jezelf niet meer beheerst.


Angry: Ben ik boos?

Boosheid is een normale emotie, maar het is cruciaal om even te pauzeren en te begrijpen waarom je boos bent. Of het nu gaat om een specifieke situatie, persoon of zelfs jezelf, het is belangrijk om te beoordelen of je het probleem kunt confronteren en oplossen. Het uiten van boosheid op een constructieve manier, zoals praten met de betrokken persoon, sporten, creatieve projecten, of meditatie of gebed, kan helpen om overtollige energie vrij te laten zonder negatief effect.


Lonely: Voel ik me eenzaam?

Eenzaamheid kan zich voordoen zelfs te midden van veel mensen. Het vermijden van isolatie en contact maken met anderen of het nu vrienden, familie of geliefden zijn, kan helpen bij het bestrijden van eenzaamheid. Bedenk wie je graag weer eens zou spreken en doe een belletje. ‘Ik had zin om je even te spreken.’ is altijd een leuke binnenkomer en zal de ander ook open zetten voor contact met jou.


Tired: Ben ik moe?

Vermoeidheid heeft invloed op lichaam en geest. Het is gemakkelijk om vermoeidheid te negeren, maar het vergt van je capaciteit om helder te denken en dus ook de wil om gezonde keuzes te maken. Pauzeren en de fysieke behoefte om te slapen en rusten bevredigen is essentieel. Dit kan variëren van een goede nachtrust tot een korte pauze gedurende de dag, afhankelijk van de behoefte. Het opladen van het lichaam en geest is van vitaal belang om moeilijke momenten te doorstaan en je zelfzorg op peil te houden.


De HALT check

Het regelmatig checken van jezelf is belangrijk. Als je weet hoe je onmiddellijke behoeften kunt aanpakken, kun je eenvoudige, gezonde oplossingen vinden, zoals een kort dutje doen, een gezonde snack nemen of werken aan een strikt slaapschema dat voor jou werkt. De HALT check is een herinnering om voor je fysieke en emotionele gezondheid te zorgen en geeft helderheid en vaak is helderheid wat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen.


Bron: insighttimer.com