Een volwaardige lunch

Een gezonde lunch houdt je energielevel op peil en kan voorkomen dat je later op de middag gaat snoepen/snacken. De ideale lunch bestaat in ieder geval uit een vezelrijk graanproduct zoals volkorenbrood en een zuivelproduct als (karne)melk. Gebruik daarnaast een dun laagje halvarine of margarine en kies voor mager/hartig beleg. Het mooiste zou zijn als je je lunch aanvult met groente zoals rauwkost of gegrilde groente.

Je denkt nu vast snel aan toch een Hollandse lunch zoals een broodje kaas met komkommer en een glas melk. Maar je kan veel meer variaties maken dan je denkt. Hier wat voorbeelden:

  • Maak verschillende combinatie op het gebied van beleg. Denk bijvoorbeeld aan pindakaas met sambal of maak je eigen gezonde broodsalades. In het recept van de maand vind je nog veel meer ideeën terug voor feestelijke broodbeleg. Neem daar eens een kijkje!
  • Maak van je boterham een tosti. Een volkoren tosti met 30+ kaas, tomaat, olijven en een theelepel pijnboompitten klikt toch heerlijk!
  • Ook een goed gevulde maaltijdsoep met geroosterd volkorenbrood is ook een goede keuze als je de mogelijkheid hebt om je soep op te kunnen warmen tijdens je lunch.

 

Lunchen zonder brood

Om aan voldoende groenten te komen kun je ook kiezen voor een maaltijdsalade, je kunt steeds andere salades samenstellen door te kiezen uit:

  • Eén of verschillende bladgroentes, zoals sla, spinazie, rucola of snijbiet.
  • Andere type groenten, zoals paprika, komkommer, tomaat, gekookte biet, mais, ui, bleekselderij, radijs, venkel of wortel.
  • Eén volkorengraanproduct of peulvrucht bijvoorbeeld zilvervliesrijst, volkorenpasta, quinoa, bulgur, volkorencouscous, kikkererwten, kidneybonen, linzen, sojabonen of tuinbonen, eventueel uit pot of blik.
  • Eén keuze uit vlees, vis of vegetarisch product. Denk aan, kipfilet, tonijn, zalm, makreel, gekookt ei, cottagecheese of tofu.
  • Eén caloriearm extraatje, zoals olijven, granaatappelpitjes of alfalfa.
  • Eén product met gezonde vetten zoals een kwart avocado, één eetlepel dressing of één eetlepel ongezouten noten/pitten/zaden.

 

Makkelijk meenemen

Tegenwoordig zijn er ontelbare bakjes te koop; van groot naar klein, met of zonder vakverdeling, zelfs in verschillende lagen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een bakje voor elke situatie. Zo kan je nat en droog apart houden. Je houdt zo je muesli gescheiden van je yoghurt, of de dressing apart van je salade. Niet zo weg van al dat plastic? Ga voor een roestvrij stalen variant. Dat ziet er ook nog eens stoer uit voor de mannen! Voor elk wat wils.