Hoewel onderzoek naar de verbanden tussen lang zitten en gezondheidsrisico’s nog in de kinderschoenen staat, suggereren de huidige studies dat lang zitten een negatieve invloed heeft op de stofwisseling, de hoeveelheid mineralen in de botten en de gezondheid van de bloedvaten. Als je  staat, zijn de houdingsspieren continu actief terwijl je zittend deze spiersamentrekkingen mist. Gelukkig is ook gebleken dat regelmatige onderbrekingen de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten voorkomen, dus daarom voor jou 7 tips om je zitpatroon aan te passen!

 

1. Zitten Staan Zitten Staan ….

Overweeg de mogelijkheid om een zit-sta bureau te gebruiken. Hiermee kun je af en toe staan terwijl je werkt. Het is niet alleen goed voor je houding, maar het stimuleert ook de bloedcirculatie en vermindert het gevoel van vermoeidheid.

 

2. Neem de trap

Laten we eerlijk zijn, de lift is misschien wel handig, maar de trap is jouw ticket naar een mini-workout. Skip de lift en neem de trap naar boven of beneden. Het is een goede manier om je hartslag te verhogen zonder dat je extra tijd hoeft te investeren.

 

3. Stel regelmatige herinneringen in

Je agenda is waarschijnlijk vol met vergaderingen en taken. Voeg een paar korte 'beweegmomenten' toe aan je schema. Stel bijvoorbeeld elke uur een herinnering in om even op te staan, rond te lopen of een paar simpele stretches te doen. Kleine pauzes maken een groot verschil.

 

4. Workout voor op kantoor

Zit je veel achter je bureau? Probeer eenvoudige oefeningen die je kunt doen terwijl je zit. Denk aan beenlifts, buikspieroefeningen of zelfs simpele stretchbewegingen. Het houdt je bloed in beweging en verlicht spanning. Via deze link vind je genoeg inspiratie!
Kantoorworkouts: 100-office-workouts

 

5. Wandel je pauze door
Maak van je lunchpauze een beweegmoment. Loop een rondje in de buurt of ga naar een nabijgelegen park. Frisse lucht en beweging kunnen wonderen doen om je geest op te frissen en nieuwe energie op te doen voor de middag.

 

6. Teamwork beweegt

Betrek je collega's erbij! Organiseer korte wandelvergaderingen of zet een 'beweeguitdaging' op voor de afdeling. Het maakt beweging niet alleen leuk, maar geeft ook een positieve boost aan de teamdynamiek.

 

7. Water, Water, Water

Houd een waterfles bij de hand en maak er een gewoonte van om regelmatig naar de kraan te lopen. Het is niet alleen hydraterend, maar het geeft je ook een reden om even op te staan en te bewegen.

Het integreren van fysieke activiteit in je werkdag hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met deze simpele tips kun je beweging makkelijk in je dagelijkse routine op kantoor verweven. Dus kom los van die stoel, beweeg en merk het positieve effect op je welzijn en productiviteit!

Bron: tno.nl