Mentale en fysieke moeheid

Heb jij een flinke fysieke prestatie gegeven, dan ervaar je ook fysieke vermoeidheid. Je spieren zijn mogelijk verzuurd en je hebt een lagere bloedsuikergehalte. Dit geeft het vermoeide gevoel. Bij mentale vermoeidheid is hier natuurlijke geen sprake van. Hoe zit dat dan? Een van de mogelijkheden is de daling van glycogeen, dit is brandstof voor je lichaam. Hierbij komt adenosine vrij. Deze stof maakt je slaperig.

Tijdens je slaap wordt je glycogeenvoorraad weer aangevuld, maar herstellen je spieren ook. Het lijkt dan logisch om meteen aan te nemen dat je moet slapen als je vermoeidheid ervaart. Toch is dit zeker niet altijd het geval. De mentale vermoeidheid is vaak niet alleen een kwestie van een laag glycogeen gehalte, maar ook een motivatieprobleem. Er zit een groot verschil in “ik kan niet meer” en in “ik wil niet meer”.

Ben jij mentaal moe na een dag hard werken en ‘kan je niet meer’, maar heb je nog wel energie over om in de avond wat te ondernemen? Dan is waarschijnlijk jouw glycogeenvoorraad nog niet leeg en speelt gebrek aan motivatie ook een grote rol.

 

Rust nemen of in actie komen?

Wanneer weet je of je écht vermoeid bent of dat je eigenlijk gewoon geen zin meer hebt? De meest effectieve vraag voor jezelf is; ‘kan ik nog energie op brengen voor iets anders/iets leuks?’. Is het antwoord ja? Dan weet je dat hier ook een stukje motivatie bij komt kijken. Merk je dat je daar ook niet meer de energie of ruimte voor hebt? Dan is de kans groot dat slaap voor jou op dat moment wonderen doet.

 

Vermoeidheid tijdens het werk

Merk je dat je moe wordt tijdens je werk, maar dat je nog wel leuke dingen zou kunnen doen? Dan is het waarschijnlijk tijd om je zelf even op te peppen en je nieuwe frisse motivatie moet verzamelen. Hoe doe je dat? De makkelijkste manier is in beweging komen! Even rekken en strekken of een klein stukje wandelen kan al het verschil maken. Je stressniveau daalt, er komt meer zuurstof bij je hersenen en je kan je weer beter concentreren. Door jezelf een schop onder je kont te geven zal je zien dat je meer uit je vingers krijgt dan je verwacht.

 

Bron: psychologiemagazine.nl