Hoe zorg je dat je die negatieve effecten van schermtijd terugdringt? Door de regie terug te pakken. En dat kan door een paar eenvoudige stappen:

 

Start met bewustwording

Houd bij hoeveel tijd je besteedt aan digitale apparaten en welke impact dit heeft op je gemoedstoestand. Dit bewustzijn kan je motiveren om je schermtijd meer te beperken.

 

Stel duidelijke grenzen

Begin met het vaststellen van specifieke tijden van de dag waarop je je digitale apparaten uitzet. Dit kan bijvoorbeeld tijdens maaltijden zijn, of een uur voor het slapengaan, om je hersenen de kans te geven zich voor te bereiden op een rustgevende nacht zonder de invloed van blauw licht.

 

Beperk toegankelijkheid

Gebruik de ingebouwde functies op je telefoon om dagelijkse limieten in te stellen voor specifieke apps. Overweeg ook om sociale media-apps van het startscherm van je telefoon te verwijderen of te verplaatsen naar een map die niet direct zichtbaar is en meldingen uit te zetten. Hierdoor wordt de impuls om ze te openen verminderd.

 

Plan offline activiteiten

Vervang de tijd die je normaal gespendeerd zou hebben op je apparaten met activiteiten die geen scherm vereisen. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals het lezen van een boek, het maken van een wandeling, of het beoefenen van een hobby waarbij je handen en hoofd actief zijn.

 

Doe het samen

Bespreek je aanpak met je gezin en stel gezamenlijke regels op voor schermtijd. Start een ‘digitale detox challenge’ waarin je voor zo min mogelijk schermtijd gaat, of stel momenten of plekken in huis in die ‘schermvrij’ zijn.

 

Weer de baas

Door bewust te zijn van je schermgebruik en strategieën toe te passen om je schermtijd te verminderen, kun je een gezondere balans maken tussen digitale interactie en de rest van je leven. Het doel is immers om technologie als een hulpmiddel te gebruiken in plaats dat de schermen de baas zijn over jou.