Black Friday en Green Friday

Black Friday komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en vindt de dag na Thanksgiving plaats. Het is de onofficiële start van het kerstkaankopenseizoen. Op deze dag starten veel winkels met aanbiedingen. Deze gekte is niet in de VS gebleven en ook hier in Nederland is het een groot winkelevenement waarbij we het liefst massaal willen profiteren van de verlaagde prijzen.

Helaas gebeurt het steeds vaker dat bedrijven ‘nepkortingen’ geven. De prijzen van bepaalde producten gaan de weken voor Black Friday eerst omhoog, zodat het rond deze dag terug kan gaan naar de oude prijs en wordt gepresenteerd als ‘korting’. We kunnen het soms beter Fake Friday noemen dan Black Friday.

Naast de nepprijzen zorgt Black Friday ook voor overmatige en onnodige aankomen. Op veel vlakken heeft dit een negatieve impact. Om deze reden is er nu ook Green Friday in het leven geroepen. Met Green Friday is het doel om meer bewust te kopen, milieuvriendelijke en ethische merken te ondersteunen, en je producten de laten kiezen die duurzaam zijn en een minimale impact hebben op het milieu, óf door juist helemaal niks te kopen! Doe jij mee met Green Friday en maak je meer goede keuzes voor het milieu én je eigen portemonnee?!

 

Budget bewust

Deze tips kunnen jou helpen om geen impulsieve aankopen te doen. Wees slim; gebruik deze tips niet alleen deze week tijdens Black Friday, maar het hele jaar door!

  • Maak een lijst en blijf daarbij. Voordat je gaat winkelen, maak een lijst van wat je nodig hebt of wilt kopen. Houd je strikt aan deze lijst om impulsieve aankopen te voorkomen.
  • Wacht voordat je koopt. Geef jezelf bedenktijd voordat je een aankoop doet. Stel bijvoorbeeld een wachttijd van 24 uur in, voordat je een beslissing neemt. Dit helpt om impulsieve aankopen te vermijden en geeft je de kans om te overwegen of je het item echt nodig hebt.
  • Ken je triggers. Leer de situaties of emoties die impulsief koopgedrag triggeren, zoals stress, verveling of sociale druk herkennen. Wanneer je deze herkent, kun je proberen manieren te vinden om hiermee om te gaan zonder naar winkelen als oplossing te grijpen.
  • Betaal met cash of stel limieten in. Als je online winkelt, vul dan je winkelwagentje en wacht tot de volgende dag voordat je daadwerkelijk afrekent. Bij fysieke winkels kan het helpen om contant geld mee te nemen en jezelf een limiet te stellen, zodat je niet meer uitgeeft dan je van plan was.
  • Bepaal je financiële doelen. Door duidelijke financiële doelen te stellen, zoals sparen voor een reis, een huis of voor noodgevallen, kun je jezelf motiveren om minder impulsief te kopen en je geld te gebruiken voor wat echt belangrijk voor je is.
  • Verwijder verleidingen. Ontdoe jezelf van winkel-apps die je verleiden tot impulsaankopen, of schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je continu verleiden met aanbiedingen.
  • Wees je bewust van marketingtrucs. Herken de marketingstrategieën die bedoeld zijn om impulsief koopgedrag aan te moedigen, zoals beperkte aanbiedingen of 'slechts voor vandaag'-acties, en laat je er niet door beïnvloeden.
  • Verkoop oude spullen eerst tweedehands, zodat je een budget voor jezelf maakt om daar iets anders van te kopen. Zelf tweedehands shoppen helpt natuurlijk ook om de kosten te drukken!