1. Drink voldoende vocht

Een klassieker maar effectief: drink voldoende vocht voor en tijdens de maaltijd, bij voorkeur dranken zonder suiker, zoals water. Het vult je maag sneller zonder extra calorieën en bevordert een soepele spijsvertering.


2. Meet met je hand

Je hand kan een mooie leidraad zijn. Bij een warme maaltijd vormen minimaal 2 vuisten groenten of sla een gezonde portie. Vlees, vis of een vervanger mag de grootte van je handpalm hebben. Voor sauzen kan je de duimgrootte aanhouden. Als je zo eet beperk je de hoeveelheid koolhydraten en vetten terwijl je voldoende eiwitten en vezels eet die zorgen voor een dieper gevoel van verzadiging.


3. Wat je ziet is wat je eet

Leg lekkere extraatjes uit het zicht in een keukenlade of in een hoog kastje: wat je niet ziet, kan je ook niet verleiden. Hoe meer moeite je moet doen, hoe minder snel je geneigd bent om te snacken. Weersta snaaien met voorbereide bakjes snoepgroente en fruit met noten. Wat je op ooghoogte ziet, pak je eerder.


4. Overslaan is geen optie

Het lijkt slim een maaltijd over te slaan om minder te eten, maar het leidt vaak tot honger en ongezonde snacks en overeten bij de volgende maaltijd. Zorg liever voor 3 volwaardige maaltijden met gezonde vetten, vezels en eiwitten zodat je je lang verzadigd voelt.


5. Zit wanneer je eet

Vermijd lopend en haastig eten en eten uit verpakkingen. Neem je bijvoorbeeld wat chips of nootjes, doe ze in een schaaltje en stop de verpakking weer terug in de kast. Zo bepaal je bewust hoeveel je er van neemt. Eet zittend en neem ook de tijd. Pas na 20 minuten ga je je verzadigd voelen, maar bij mensen met overgewicht duurt dit meestal nog wat langer. Dus eet rustig en voorkom zo dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt.


6. Terug in de tijd

Eten is tegenwoordig overal om je heen. Op een treinstation, in de winkelstraat, bij een tankstation: overal zijn verleidingen die je lekkere trek stimuleren. Nog niet zo lang geleden was het heel normaal om maar 3 maaltijden per dag te eten, zonder constant gesnaai tussendoor. Een eenvoudige leidraad is dan ook toewerken naar drie volwaardige maaltijden per dag, zo min mogelijk tussendoortjes en alleen in het weekend wat lekkers. Ook al is het even wennen, het is wel duidelijk en doeltreffend.
Kijk welke van deze tips jij gaat toepassen in je dagelijks leven. Een kleine verandering maakt uiteindelijk een groot verschil.