Schoon, schoner, schoonst

Het klinkt wat cliché, maar een opgeruimd huis of werkplek geeft ook een opgeruimd hoofd. Uit onderzoek bleek namelijk dat mensen met een rommelig huis meer stresshormonen in hun lichaam hadden dan mensen met een opgeruimd huis. Opvallend was wel dat dit vooral bij vrouwen voorkwam en bij mannen geen groot verschil werd gezien.

Daarnaast zorgt opruimen en schoonmaken van een ruimte ook voor minder stof(ontwikkeling) en dus een schonere lucht die je inademt. Daarnaast is het aanpakken van je huis ook nog eens een hele goede work-out! Een win-win situatie als je het ons vraagt!

 

De bezem erdoor

Zie je er tegenop om aan de slag te gaan? Begin dan klein! Het hoeft niet allemaal in 1 dag klaar of schoon. Al ben je elke dag 10 minuten even bezig, dan kan een woonruimte er na 1 week al heel anders uitzien.
Deze tips helpen jou om te starten met opruimen:

  • Maak een plan of schema voor jezelf wat je die dag opgeruimd of schoongemaakt wil hebben.
  • Zorg dat alle spullen een vaste plek krijgen. Heb je iets gebruikt en ben je er klaar mee? Leg het meteen weer terug op de vaste plek waar het hoort.
  • Vind je het lastig om een planning te maken? Gebruik een app zoals ‘Sweepy’. Hierin krijg je een voorstel hoe vaak je iets moet schoonmaken, zie je wanneer je iets voor het laatst hebt schoongemaakt én houd je makkelijk overzicht wanneer je wat moet schoonmaken.
  • Ga eens per jaar door alle kasten om te kijken of er spullen inliggen die je niet meer gebruikt en weg kunnen. Het ontspullen helpt ook om je ruimte makkelijker op te ruimen én schoon te houden.
  • Maak van je plan een routine. Door de vaste routine houd je het opgeruimd en netjes. Want rommel trekt rommel aan. Als het geen routine is, is de kans groot dat je in korte tijd toch weer het overzicht verliest.
  • Zet tijdens het opruimen muziek op, luister naar een goede podcast of luisterboek. Je zult zien dat je op die manier de vaart er goed in houdt!

 

Met welke schoonmaaktaak ga jij straks aan de slag?