De studie
De onderzoekers lieten een groep 400 mensen op een dieet gaan waarbij ze werden verdeeld in drie groepen. Groep één kreeg alleen een dieet, groep twee kreeg een dieet en kreeg daarbij 625 microgram vitamine D per maand en groep drie kreeg een dieet met daarbij 2500 microgram vitamine D per maand.

De mensen met de hoogste dosering vitamine D behaalden de beste resultaten. Deze mensen waren na zes maanden gemiddeld 5,4kg verloren. Dit tegenover 3,4kg gewichtsverlies bij de mensen die 625 microgram vitamine D per maand kregen en 1,2kg gewichtsverlies bij de mensen die alleen een dieet kregen.

Bronnen van vitamine D
De grootste bron van vitamine D is de huid. Onder invloed van zonlicht maakt de huid vitamine D aan. Daarnaast zit vitamine D ook in vette vis zoals haring, zalm en makreel. Verder leveren vlees en eieren ook vitamine D en wordt het in Nederland ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak-en-braadproducten. Mocht je twijfelen of je te weinig vitamine D binnen krijgt, vraag dan bij de huisarts of je dit kunt laten controleren. Indien nodig kun je ervoor kiezen om te suppleren met vitamine D3 supplementen.

Bronnen:
voedingnu.nl
voedingscentrum.nl