Vermijd stress
Tegenwoordig heeft iedereen het druk. Druk zijn is bijna een statussymbool geworden. Als je het druk hebt laat je zien dat je succesvol bent. Het begint al in de ochtend met haastig ontbijten, tussendoor even snel de mail checken, vervolgens watsapps beantwoorden, de kinderen naar school brengen en daarna naar je werk. Het is een hele klus om alles in goede banen te leiden. Werk, je partner, kinderen, sporten, hulpbehoevende ouders en sociale verplichtingen kunnen al je tijd opslokken. Altijd druk zijn heeft ook een keerzijde.  Het druk zijn is namelijk een bedreiging voor onze psychische gezondheid. Een beetje stress is niet erg, dit zet aan tot presteren. Maar als de stress van langdurige aard is, is dit niet goed. Je loopt het risico op een overspannen gevoel. Het is belangrijk om het drukke gevoel en de stress te voorkomen.

7 tips om je hoofd koel te houden

  • Tijdens rustige momenten kun je je hoofd leegmaken en daarmee wat ontspanning voor jezelf pakken. Als je bijvoorbeeld ergens moet wachten, laat dan je telefoon of tablet voor wat het is en gun jezelf een moment om lekker weg te dromen.
  • Soms moet je de momenten om te ontspannen en niets te hoeven doen inplannen. Hoe doe je dat? Door prioriteiten te stellen en keuzes maken. Vraag jezelf af wat er echt nú moet gebeuren, wat er morgen ook gedaan kan worden en of jij degene bent die dit per se moet doen.
  • Multitasken werkt niet! Het is beter om een taak af te maken, voordat je met een nieuwe begint. Het switchen tussen taken kost je energie en kan je onnodig stress opleveren.
  • Ben jij iemand die bij elk nieuw bericht meteen naar je telefoon grijpt? Las een sociale media pauze in! Je kunt ook 1x per uur je telefoon checken in plaats van elke keer als er een bericht binnenkomt. Zo gun je jezelf meer rust en kun je je beter concentreren op de taken waar je mee bezig was.
  • Het is oké om “Nee” te zeggen. “Nee” zeggen tegen een ander kan “Ja” zeggen tegen jezelf zijn. Denk de volgende keer langer na voordat je “Ja” zegt tegen sociale verplichtingen. Wil jij dit echt, of voel je je verplicht om “Ja” te zeggen?
  • Zoek de natuur op. Laat alle dagelijkse beslommeringen even achter je en maak een lekkere wandeling in de buitenlucht. Dit bevordert het creatief denken en je productiviteit.
  • Ban je tablet, laptop of telefoon uit de slaapkamer! Niet alleen houdt het blauwe licht je wakker, ook blijven we vaak veel langer nog met onze tablet of telefoon in bed liggen dan we eigenlijk van plan waren. Bovendien is het belangrijk om je slaapkamer alleen te associëren met slaap.

Bron:
Elsevier.nl