Een aantal punten om aan te denken
Eet tussen de feestdagen door volgens je gewone eetpatroon en blijf ook bewegen. Dan heb je de eerste winst al te pakken. Sla ook op de kerstedagen geen maaltijden over en houd een regelmatig eetpatroon aan. Wissel alcoholische dranken af met water of light frisdranken.

Tips voor de kerstbrunch

  • Eet van te voren een klein ontbijt als je al trek hebt, dit voorkomt overeten.
  • Beleg steeds een half broodje per keer, zo heb je het gevoel dat je meer eet.
  • Let op de hoeveelheden beleg die je neemt, en wissel calorierijk af met mager.
  • Eiwitten verzadigen goed, kies daarom liever voor hartig beleg, zoals vis, vlees of een eitje en vergeet ook je zuivel niet.

Niet te veel bij het kerstbuffet

  • Kijk eerst wat er allemaal is voordat je in de rij gaat staan, zo zorg je er voor dat je niet meteen vanaf het begin al je bord vol begint te scheppen zodat deze halverwegge al vol is, maar je nog lang niet alle lekkere dingen er op hebt liggen. Kijk eerst wat je wil nemen en ga dan in de rij staan.
  • Kies een klein bord. Een kleinere hoeveelheid op een klein bord lijkt veel omdat het bord helemaal vol is. Visueel geeft dit net zo veel voldoening als een groot bord helemaal vol scheppen, terwijl je porties kleiner blijven.
  • Loop maar 1x om op te scheppen.
  • Ga met je rug naar het buffet zitten. Zo word je niet steeds geconfronteerd met het eten.

Gezond gourmetten

  • Ga niet met grote trek aan tafel zitten, de kans is groot dat je al een half stokbrood op hebt gegeten voordat je je eerste pannetje op hebt staan.
  • Snack tussendoor van de groente en vul het aan met sla.
  • Bak elke keer lekker veel groente mee in je pannetje, dit vult zonder veel calorieën te geven.
  • Eet langzaam en neem af en toe een pauze tijdens het eten. Leg je bestek even neer en neem een slokje water. Pauzeer ook tijdens het bakken, zodat je lichaam tijd heeft om te voelen of het vol zit.
  • Kies vooral mager vlees of vis en kies liever rode (of helemaal geen) sauzen.
  • Neem lekker veel rauwkost en beperk de hoeveelheid stokbrood en kruidenboter die je neemt.

Kerstdiner

  • Maak meerdere bijgerechten van groente, lekker om te varieren.
  • Er zijn ook luxere magere vleessoorten die indruk maken tijdens een kerstdiner. Een varkenshaasje of een hele kalkoen bijvoorbeeld.
  • Neem van alles een kleinere hoeveelheid, zo ontzeg je jezelf niets en hou je toch je portiegrootte in de gaten.
  • Kies voor een licht nagerecht van fruit of neem een lekker kopje koffie of thee.

En het meest belangrijke, geniet!