Verbetering van je immuunsysteem

Uit een Nederlands onderzoek bleek dat mensen die koud douchen veel minder vaak ziek waren dan mensen die dit niet deden. Dit effect was al te zien na 30 dagen achter elkaar voor maximaal 90 seconden koud (af)douchen. Een kleine aanpassing, maar wel duidelijk resultaat!

 

Verbranding verhogen

Door koud te douchen stimuleer je je stofwisseling. In je lichaam heb je verschillende soorten vetopslag. Eén van die soorten noemen we bruin vet. Het bruine vet heeft een positieve werking in je lichaam. Koude temperaturen stimuleert de aanmaak van bruin vet, waardoor je stofwisseling een boost krijgt en je meer energie verbrandt.

 

Mogelijk depressieve klachten verlichten

Het effect van kou heeft op verschillende manieren een positief effect op je mentale gezondheid. Het overweldigende effect van de kou zorgt ervoor dat je lichaam stoffen aanmaakt die een antidepressief effect hebben. Praktijkonderzoek liet zien dat koud douchen depressieve klachten kan verlichten.

 

Verlicht stress door bewust te ademen

Vaak vliegt je hartslag omhoog als je ineens wordt blootgesteld aan kou. Om zo snel mogelijk weer controle te pakken over je lichaam en hartslag is het belangrijk om rustig en goed door te ademen. Je ademhaling kan je namelijk veel rust geven. Door je te concentreren op je ademhaling en diep vanuit je buik (in plaats vanuit je borst) te ademen kun je je hartslag tot rust krijgen, je spieren ontspannen en je stress verminderen. Een effectieve oefening om te ontstressen!

 

Je kan ervoor kiezen om alleen nog maar koud te douchen, maar de positieve effecten werden ook al gezien als 1-3 minuten koud afdouchen. En nog een extra bijkomend voordeel is dat het gebruik van koud water in plaats van warm water ook nog geld bespaart!

 

Bron: journals.plos.orgwww.ncbi.nlmwww.sciencedirect.com