Uitdroging
Wanneer je lichaam al 1- 2% vocht verliest kun je van een lichte uitdroging spreken. Je zult dan minder vaak naar de wc moeten, je urine zal donker van kleur zijn en ook kun je last krijgen van misselijkheid, vermoeidheid en irritatie, dorst en een droge mond. Daarnaast kunnen klachten als hoofdpijn, een verlaagde bloeddruk, duizeligheid en flauwvallen voorkomen. Vocht raak je kwijt via urine en ontlasting, zweet maar ook via de ademhaling.

Vocht is belangrijk voor de werking van je lichaam
Vocht speelt o.a. een belangrijke rol in het regelen van de lichaamstemperatuur, het opnemen en transporteren van voedingstoffen in je lichaam en het vervoeren van afvalstoffen. Hoeveel vocht je nodig hebt hangt af van je leeftijd, de inspanning die je levert, de temperatuur maar ook wat je gegeten hebt. Gemiddeld hebben we tijdens warme dagen 2 liter vocht nodig om uitdroging te voorkomen.

Wil je geen calorierijke frisdranken drinken maar toch graag iets anders dan water, zuivel, thee of koffie drinken? Dan hebben wij hieronder een paar leuke tips voor je!

  • Snij een sinaasappel en citroen in plakjes. Doe deze in een waterkan en vul met koud water en ijsblokjes. Roer goed om met een lepel, zodat de sappen vrijkomen. Je kunt nog extra sap uit de schijfjes krijgen door ze wat te kneuzen. Laat goed koud worden in de koelkast.
  • Snij een limoen of citroen in partjes en knijp het sap uit in een waterkan. Voeg 2 handen frambozen toe. Kneus de frambozen voordat je water en ijs toevoegt zodat de smaak van het fruit zich goed mengt met het water.
  • Ditzelfde kun je ook doen met: watermeloen en rozemarijn, citroen, munt of ananas, ananas en munt, komkommer met water en citroen (ook lekker met verse basilicum en munt), aardbei met basilicum, munt, citroen of limoen of bramen met salie. Je kunt zelf fruit en verse kruiden combineren die je lekker vindt. Denk ook eens aan perziken, kersen, mango's, en bosbessen en kaneel, vanille, oregano, tijm en lavendel.
  • Je kunt ook bronwater gebruiken voor een lekkere sprankel of denk eens aan afgekoelde, niet te sterke, groene thee, rooibos thee of thee met een smaakje.

Bronnen:
Voedingscentrum.nl
Wikipedia.org
fruitinfusedwater.com