Check je honger             
Ben je gewend om op een vast tijdstip de warme maaltijd te nemen maar eet je nu later omdat je uit eten gaat? Neem thuis dan nog iets kleins zodat je niet met ontzettende honger het restaurant binnenloopt. Grote kans dat je dan het broodmandje niet kan laten voor wat het is. Door iets kleins te eten zoals een stuk fruit, een schaaltje yoghurt of een cracker, houd je de honger op afstand. Je kunt er voor kiezen om dan geen voorgerecht te nemen.

Check het menu
De meeste restaurants hebben tegenwoordig hun menu op hun site staan. Kijk hier eens naar het menu voordat je deur uit gaat en maak van te voren al een keus. Als voorgerecht kun je bouillon nemen, een heldere soep, groentesalade of carpaccio. Mager vlees zoals biefstuk, kalkoen maar ook vis zijn prima als hoofdgerecht. Gekookte, gegrilde of gestoofde gerechten bevatten vaak minder calorieën dan gefrituurd of gebakken gerechten. Zin in een toetje? Fruit, vruchtensorbetijs maar ook een lekkere koffie of thee zijn prima keuzes.

Check je portie
Vaak zijn de porties in restaurants groter dan je ze thuis serveert. Maak voor jezelf een verdeling van wat je op wilt eten en laat de rest staan. Of, vraag om een kleinere portie zodat er niets weggegooid hoeft te worden. Vraag ook of de saus en dressing apart geserveerd kan worden. Een extra portie gestoomde groente of salade kan altijd. Neem aardappels, rijst of pasta naar behoefte en zoals je gewend bent.

Check je drinken
Vruchtensappen en frisdranken bevatten ook aardig wat calorieën. Drink daarom water tussendoor of vraag om een light variant.

Bron:
Voedingscentrum.nl