Lach jezelf gezond
Lachen is gezond. Het is namelijk goed voor je immuunsysteem en het vermindert stress. Tijdens het lachen produceren je hersenen het ‘gelukshormoon’ endorfine. Dit heeft een pijnstillend en kalmerend effect. Vrolijke mensen zijn gezonder dan piekeraars. Probeer dus vaker te lachen in het leven! Neem je leven minder ernstig, lach eens om jezelf en probeer eens met mensen mee te lachen. Doe dingen die je aan het lachen maken, zoals het kijken van een grappige film of comedyshow!

Neem tijd voor jezelf
Tegenwoordig hebben we een hectisch, druk en turbulent leven. Je moet tijd hebben voor je werk, tijd voor je gezin, tijd voor je vrienden, maar waar blijft de tijd voor jezelf? Gun jezelf ook tijd, als is het maar 15 minuten per dag. Lees bijvoorbeeld je favoriete tijdschrift, ga sporten, lekker in bad of houd je bezig met je favoriete hobby.

Buig negatieve gedachten om naar positieve gedachten
Door negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten krijg je een andere visie op het leven en kun je je beter voelen. Vaak zien we moeilijkheden, maar elke tegenslag, dilemma of probleem biedt ook een nieuwe mogelijkheid. ‘Ik kan niet’ kun je ombuigen naar ‘Ik kan het wel’. Wil je op je voeding letten? Buig dan de ‘Ik mag dit niet eten’ om naar ‘Ik wil dit niet eten’. Grote kans dat je je dan al heel anders voelt!

Zorg voor meer rust
We leven tegenwoordig in een gehaaste maatschappij waarbij er van alle kanten aan je getrokken wordt. Dit kan tot werkdruk, stress en zorgen leiden die je moeilijk van je af kunt zetten. Heb je weleens gedacht om te mediteren of aan mindfulness te doen? Door hier regelmatig mee te oefenen, kun je stress verminderen, ben je meer gefocust, beter ontspannen, kalmeert het je geest en daardoor verbetert het je gezondheid. Begin simpel, doe een korte ademhalingsoefening. Focus je op het ritme van je ademhaling. Adem in, adem uit!

Maak een ander blij
Je inzetten voor een ander door iemand te verrassen, te helpen of door vrijwilligerswerk te doen geeft zingeving aan het leven en kan je veel voldoening geven. Het geeft jou een goed gevoel om iets voor een ander te doen en de ander is er ook mee geholpen. Een win-win situatie. Bovendien brengt het weer andere inzichten en contacten met zich mee.

Ga iets nieuws doen!
Altijd al willen schilderen? Meer willen weten over filosofie? Leren gitaar spelen? Je eigen groente willen kweken? Ga een cursus volgen, begin een nieuwe sport of een nieuwe hobby. Wat heb je altijd nog willen doen? Daag jezelf uit! Heb je altijd al iets willen doen maar stel je dat steeds uit? Plan dit dan dit jaar in en ga het doen! Nieuwe dingen leren maakt het leven uitdagend, afwisselend en kan je heel veel lol en voldoening geven. Een nieuwe activiteit om je op te focussen kan je ook nog eens ontspanning geven doordat je er even helemaal in op gaat.

Wat ga jij doen om januari een goed begin van het nieuwe jaar te geven?

Bronnen:
Leveninlicht.nl
Gezondheidsnet.nl
Lerenontspannen.nl