Voordelen van meer spiermassa en -kracht
Het hebben van wat meer spiermassa en –kracht heeft zo zijn voordelen. Door meer spierkracht zijn taken in het dagelijks leven gemakkelijker uit te voeren doordat alles lichter aanvoelt, zoals het optillen van je kinderen of het sjouwen met boodschappen. Bovendien kan het zorgen voor minder blessures en verminderde lage rugklachten. Wat meer spiermassa zorgt bovendien voor het verhogen van de verbranding en het verlagen van het vetpercentage, mooi meegenomen!

Krachttraining
Normaal gesproken wordt extra spiermassa en -kracht opgebouwd door te sporten met redelijk zware gewichten, dit is alleen niet voor iedereen mogelijk. Onderzoekers aan de Universiteit van Tokyo hebben ontdekt dat je op een speciale manier ook met lichte gewichten je spiermassa en –kracht kan laten toenemen.

Zij lieten proefpersonen trainen met een gewicht dat 50% van het gewicht was waarmee ze nog net 1 herhaling zouden kunnen maken. De proefpersonen trainden zo, dat het aanspannen 3 seconden duurde en het ontspannen ook 3 seconden duurde. De proefpersonen konden met dit gewicht maar net 8 herhalingen maken. De onderzoekers ontdekten dat de proefpersonen bijna net zoveel spiermassa en -kracht hadden gewonnen als mensen die normale krachttraining deden. De onderzoekers denken dat dit komt doordat de spieren een zuurstoftekort krijgen door deze langere periode van aanspannen en ontspannen en dat hierdoor de spier sterker wordt en groeit.

Dus ook als je niet gewend bent om te bewegen, wat ouder bent of een cardiovasculaire aandoening hebt, kun je nog aan krachttraining doen!

 

Bronnen:
Ergogenics.org
Fitness-tips.nl