Wat is groente?
Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Denk hierbij aan de wortel, steel, blad, bloem, vrucht en het zaad van een plant. Er zijn verschillende soorten groenten, zo zijn er:
Koolsoorten: o.a. bloemkool, witte kool, broccoli, spruitjes
Kiemgroenten: o.a. taugé
Paddenstoelen
Peulvruchten: o.a. bonen maar ook sperziebonen en kousenband
Vruchtgroenten: o.a. tomaat, maïs, courgette, komkommer
Bladgroente : o.a. spinazie, sla, witlof
Knolgewassen: o.a. rode bietjes, wortels, knolselderij
Stengelgewassen: o.a. bleekselderij, rabarber, venkel
Uien: o.a. knoflook, prei, ui

Goed voor de gezondheid
Elke groentesoort heeft zijn eigen samenstelling aan voedingsstoffen (zoals vitamines, mineralen, vezels en bioactieve stoffen). Deze samenstelling hangt ook af van het ras, bemesting, bodem, klimaat en seizoen. Het is daarom erg belangrijk om verschillende soorten groente te eten om zo voldoende van alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Groente bevatten ook veel vezels waardoor ze snel (en lang) een vol gevoel geven.

Zo bewaar je het
Verse groente zijn 2 tot 5 dagen houdbaar, daarna verliezen ze hun voedingstoffen. Voorgesneden groente kun je om die reden het beste nog dezelfde dag opeten. Bij het schillen en snijden wordt het vitamine C gehalte minder. Vruchtgroente als tomaat, paprika, aubergine of komkommer kun je het beste buiten de koelkast bewaren, zo treedt er geen koudebederf op. Andere groente kun je in een niet al te kleine ruimte in een vocht- en luchtdoorlatende of open zak bewaren.

Vers, uit de diepvries of uit pot?
Zowel uit de diepvries als uit pot of blik bevat groente bijna net zo veel voedingsstoffen als verse groente en blijft het daarom ook een prima keus. Let wel op dat groente in blik of pot vaak toegevoegd zout bevat en dat groente met een sausje (zoals à la crème) veel meer calorieën bevatten.
Eet liever niet vaker dan 2 keer per week nitraatrijke groente zoals andijvie, rode bieten, snijbiet, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.

Bron:
Voedingscentrum.nl