Niet waar: Je moet 8 glazen water per dag drinken
Niemand weet waar deze mythe vandaan komt, maar je hoeft geen 8 glazen water per dag te drinken om voldoende vocht binnen te krijgen. 1,5 – 2,0 liter vocht per dag is voldoende en dit kun je halen uit melkproducten, thee, koffie, water, soep etc. Als het heel warm weer is, of als je heel intensief beweegt waarbij je veel zweet, kun je meer gaan drinken om je vochtverlies aan te vullen.

Niet waar: Van suiker worden kinderen hyperactief
Hoe actief ze ook mogen lijken na een shot suiker, kinderen worden niet hyperactief als ze iets met suiker hebben gegeten of gedronken. Gedurende een onderzoek werden kinderen in twee groepen verdeeld, groep 1 kreeg een dosis suiker, groep 2 kreeg suikervrij eten. De ouders van de groep 1 werd verteld dat hun kinderen suiker hadden gekregen. Tijdens het spelen moesten de ouders het gedrag van hun kinderen beoordelen. De ouders van wie de kinderen in de eerste groep zaten, vonden hun kinderen veel sneller hyperactief. Maar wat blijkt? Beide groepen kinderen kregen suikervrije dingen te eten! Verassend genoeg is er zelfs een psycholoog die heeft onderzocht dat 9 – 11 jarigen zich beter kunnen concentreren en hoger scoren op een memory test wanneer zij een half uur van te voren een suikerrijke drank hebben gedronken.

Niet waar: We moeten ons lichaam detoxen om gezond te blijven
Sapkuren, detoxthee, vezelpillen, allen beloven ze ons lichaam te ontdoen van alle giftige stoffen die we dagelijks binnen krijgen. Maar werkt dit ook daadwerkelijk zo? Ons lichaam heeft al een ingenieus ‘detox’ systeem; ons spijsverteringstelsel, lever en nieren zijn er voor gemaakt om het gros aan giftige stoffen af te breken en uit te scheiden. Vaak binnen enkele uren. Er zijn echter wel een paar stoffen (zoals dioxine of PCB) die opgeslagen worden in onze vetmassa en daardoor minder snel uit ons lichaam verdwijnen. Een week sapvasten zal helaas weinig verschil maken in de hoeveelheid stoffen die zich in de loop der jaren in je lichaam opgebouwd hebben. Beter is het om levenslang te ‘detoxen’; gezond eten, en in je omgeving zo weinig mogelijk chemische stoffen te gebruiken.

Bronnen:
Voedingscentrum.nl
Psychologiemagazine.nl
Quest.nl