Ingrediëntenlijst

Op het etiket staan de ingrediënten vermeld in volgorde van afnemende hoeveelheid. Alle gebruikte ingrediënten moeten worden vermeld, inclusief hun specifieke benaming. Bijvoorbeeld, in plaats van alleen "bloem" moet het specifiek worden vermeld als "tarwebloem". Daarnaast worden ook hulpstoffen vermeld, zoals aroma's, kleurstoffen en conserveermiddelen. Deze hulpstoffen worden gebruikt om de smaak, kleur of houdbaarheid van producten te verbeteren. Vaak worden ze aangeduid met een E-nummer.

 

Voedingswaardeaanduiding

Op vrijwel alle etiketten staat een voedingswaarde. Deze aanduiding is altijd per 100 ml of 100 gram. Soms wordt er een overzicht per portie gegeven. De voedingswaarde geeft informatie over de energie, eiwitten, koolhydraten, vetten en alcohol in het product. Daarnaast kunnen ook de hoeveelheid suikers, verzadigd en onverzadigd vet, voedingsvezels en zout (natrium) worden vermeld.

 

Het belangrijkste: vergelijk!

Het lezen van de verpakking en vooral van de voedingswaarde en de ingrediënten, geven je inzicht in de samenstelling van een product. Als je weet waar je op kan letten, kan je verschillende producten met elkaar vergelijken. Bijvoorbeeld volle mayonaise bevat per 100 gram 690 kcal, halfvolle mayonaise bevat per 100 gram echter 370 kcal. Dat is omdat volle mayonaise meer vet bevat dan halfvolle mayonaise.

Het vergelijken van verschillende producten kan je veel inzicht geven en daarmee veel energie besparen. Kijk eens naar het verschil tussen halfvolle melk en volle melk of 48+ kaas en 20+ kaas. Wist je dat een appel 60 calorieën bevat? En een gevulde koek 260 calorieën? Wanneer je je bewust bent van de hoeveelheid energie die producten leveren, ga je veel bewuster kiezen!

Het verschilt natuurlijk per productgroep waar je je op kan letten. Het advies is niet om alleen om het aantal calorieën te letten, maar ook op de hoeveelheid vezels, suiker en verzadigde vetten.

 

Handig!

De Voedingscentrum-app ‘Kies Ik Gezond?’ kan jou helpen om een goede keuze te maken! Het Voedingcentrum geeft aan deze de app je onder andere helpt bij het vinden van gezondere keuzes, zien of producten in de Schrijf van Vijf staan, vergelijken van producten op voedingswaarden, zoals suiker, vet of zout, opties om te letten op ingrediënten en allergieën én je kan de producten toevoegen aan je Eetmeter. Let wel op: als je in de app aanklikt op welke voedingswaarde je wilt letten, vink dan niet alles aan! Kies bijvoorbeeld voor vezels, suiker en verzadigde vetten. Op die manier houd je nog wat opties over en blijft er niet alleen water als gezonde keuze over.

 

Bron: www.voedingscentrum.nl