Te mooi om waar te zijn

Het antwoord is heel simpel. Nee, het is niet mogelijk om te multitasken. Paul Kirschner, universiteitshoogleraar en hoogleraar onderwijspsychologie heeft de mogelijkheid tot multitasken onderzocht. Zijn conclusie is: “Wat wij verstaan onder multitasken, ís niet multitasken. “Wij kunnen simpelweg geen twee dingen tegelijk doen als we daarover moeten nadenken”, vertelt hij. “Multitasken is feitelijk twee of meer informatieverwerkende processen tegelijkertijd uitvoeren. Dus twee of meerdere taken uitvoeren die niets met elkaar te maken hebben en elkaar niet beïnvloeden. Dat kunnen sommige computers. Maar er zijn geen mensen die dat kunnen. We hebben namelijk maar één brein.”

 

 

Toch twee dingen gelijk doen

Twee dingen tegelijk doen waar we over moeten nadenken kan je niet. Wat je wel kan is twee verschillende taken uitvoeren, waarvan 1 taak op de automatische piloot gedaan kan worden. Bijvoorbeeld de was opvouwen en een serie volgen. Je focus is gericht op één taak en dan kan het wel. Ben je aan het werk? Dan doe je eigenlijk nooit iets op de automatische piloot.

 

Stress door ‘multitasken’

De manier waarop je nu op je werk aan het ‘multitasken’ bent, levert in veel gevallen stress op. Je springt continue tussen verschillende taken, waardoor je hersenen de huidige taak steeds moet onderbreken en daarna weer opstarten. Informatie moet weer worden teruggehaald en je denkproces start weer opnieuw op. Onbewust geeft dit een gehaast gevoel, omdat er geen tijd is om een taak meteen af te kunnen maken. Alles lijkt zo snel te gaan dat je het niet bij kan houden. Uiteindelijk kost het niet alleen heel veel energie, maar ook extra tijd.

 

“Wij kunnen simpelweg geen twee dingen tegelijk doen als we daarover moeten nadenken.”

 

Maak je taak af

Maak met jezelf duidelijke afspraken wanneer je welke taak gaat doen. Begin aan een taak, rond deze af en begin dan pas aan de volgende taak. Zet je mobiel op stil en afspraakherinneringen in je agenda uit. Door ‘offline’ te gaan, maak je pas echt optimaal gebruik van je tijd, verminder je stress en maak je minder snel fouten.

 

Bron: www.mt.nlwww.healthlab.tv