Wat is werkgeluk precies?

Dit jaar is van 19 september tot en met 23 september het de week van het werkgeluk. Maar waar moet je precies aan denken als we het hebben over werkgeluk? Op de website van ‘Week van het werkgeluk’ zeggen ze als volgt: “werkgeluk is als je fluitend naar je werk gaat en ook fluitend weer naar huis.” Dit klinkt misschien wel heel rooskleurig, maar het gaat er vooral om dat je zin hebt om aan de slag te gaan, dat je tijdens je werkdag ook energie op kan doen en na je werkdag nog energie overhebt om leuke dingen te ondernemen.

 

4 pijlers van werkgeluk

Hoe je precies je werkgeluk vergroot en wat je daarvoor nodig hebt is voor iedereen anders. Het ligt eraan wat jouw persoonlijkheid is, waar jouw behoeftes liggen en wat voor werk je doet. Toch kunnen we in grote lijnen zeggen dat er 4 pijlers zijn die belangrijk zijn voor werkgeluk.

  • Als eerste is dat je werk betekenisvol is voor je. Door het idee te hebben dat je een actieve rol speelt binnen je organisatie of team om een groter doel samen te behalen. Je bent van waarde en hebt het gevoel ook echt van betekenis te zijn voor je werk.
  • Daarnaast is verbinding belangrijk. Verbinding met je collega’s door te samenwerken, maar ook het gevoel te hebben dat je wordt gewaardeerd en jezelf kan zijn. Voel je je veilig binnen je team en is er ruimte voor kwetsbaarheid, openheid en eerlijkheid? Dit geldt niet alleen voor hoe jij je voelt in je team, maar ook hoe jij je openstelt voor collega’s en het goede voorbeeld geeft.
  • Ook voldoening halen uit je werk is belangrijk. Is er ruimte voor jou om te groeien en te ontwikkelen en worden succes (klein en groot) gevierd? Het zien van resultaat, behalen van doelen en daar trots op terugkijken geeft je energie en geluk.
  • De laatste pijler is positiviteit (en plezier). Naast verbinding met je collega’s is het ook belangrijk om samen positiviteit te delen. Dit kan door persoonlijke aandacht te geven, samen lachen en leuke activiteiten te plannen met je team. Een klein grapje tussendoor of het geven van een oprecht compliment doet vaak beide partijen goed.

 

Wat kan je zelf doen?

  • Geef jezelf een doel of deadline (die haalbaar is!). Het behalen van doelen is een boost voor je zelfvertrouwen en gevoel dat je ook echt een bijdrage levert.
  • Maak doelen of uitdagingen met je collega’s. Een speelse competitie houdt niet alleen jullie werkprestatie hoog, maar verbetert ook het persoonlijke contact tussen jou en je collega’s. Daag elkaar op een leuke manier uit.
  • Heb je werk wat je wil delegeren? Kijk welke medewerker dit goed kan en wil oppakken.
  • Geef het goede voorbeeld naar je collega’s. Toon oprechte waardering voor je collega als persoon en voor het werk wat ze leveren. Een compliment doet iedereen goed!
  • Neem met regelmaat een korte pauze om even te ontspannen en los te komen van je werk. Je verlaagt hiermee je werkstress en het vergroot ook nog eens je productiviteit op je werk.
  • Zoek een organisatie die aansluit bij jouw persoonlijke kernwaardes. Vind je het belangrijk dat je ruimte krijgt voor persoonlijke ontwikkeling, maatschappelijke betrokkenheid of verantwoordelijkheid? Zorg dan dat je organisatie en je baan hierbij aansluiten

 

Op welke manier ga jij deze week actief je werkgeluk vergroten?Bron: www.weekvanhetwerkgeluk.nl