Meer gezonde aanbiedingen

Overal hoor je het; ongezonde voeding is goedkoper dan gezonde voeding. Ongeacht of dit zo is, blijkt uit de Superlijst Gezondheid 2022 dat 80% van de aanbiedingen in 8 Nederlandse supermarktketens niet in de Schijf van vijf vallen. Opvallend is daarbij dat de supermarkten in 2018 in het Nationale Preventieakkoord beloofden consumenten te stimuleren om gezondere keuzes te maken. Helaas zien we daar minimaal verandering in.

 

Laat je niet verleiden

We staan erom bekend om op koopjesjacht te gaan en om geld te besparen. Op het moment dat je onverwachts een leuke aanbieding in de supermarkt tegenkomt, hoef je vaak niet lang na te denken om het in je boodschappenmand te leggen. Maar het nadeel is dan wel dat het ongezonde eten in je huis komt én het ook op ‘moet’. Een flinke verleiding om ongezond te eten. Gelukkig kan je het wat makkelijker maken voor jezelf

  • Maak thuis al een boodschappenlijst. Je kan de reclamefolder van jouw supermarkt rustig doorlezen en zo meer tijd nemen om te beslissen of je wel/niet voor die aanbieding gaat. Je hoeft niet impulsief te reageren.
  • Sla geen ongezonde producten in met een 1+1, of 3=2 actie. Denk aan chips, koek of chocolade. Het lijkt aantrekkelijk voor je portemonnee, maar grote kans is dat je er juist meer van eet. Zo bespaar je alsnog geen geld!
  • Word je verleid voor een ongezonde aanbieding? Vraag jezelf af wat je doel is van de aankoop. Is het voor jou als avondsnack op de bank, omdat het kan? Of is het een gerichte aankoop, omdat je visite krijgt en iets in huis moet hebben? Heb je het product uit de aanbieding niet perse nodig, neem het dan niet mee.

 

Ga voorbereid op pad en laat je niet verleiding door (ongezonde) aanbiedingen in de supermarkt.

 

Bron: VoedingNU