Wat is het ASC?
Het ASC, Aquaculture Stewardship Council, is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die in 2009 opgericht is door het WNF en het Initiatief Duurzame Handel. Deze organisatie houdt per vissoort bij wat de stand van zaken is. Het ASC geeft certificaten af aan kwekerijen die voldoen aan de ASC-standaarden. Deze standaarden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Wanneer krijgt een kwekerij het ASC-keurmerk?
Kweekbedrijven mogen het ASC-keurmerk gebruiken als zij de wet naleven, werken met behoud van de natuur, zich inzetten voor het dierenwelzijn (zoals geen onnodige stress voor de vissen, het handhaven van een goede gezondheid en een gezond leefklimaat, voldoende leefruimte, geen onnodig gebruik van chemicaliën en antibiotica) en zorgen voor goede omstandigheden voor de arbeiders en de lokale gemeenschappen. Zo doen deze bedrijven bijvoorbeeld niet aan kinderarbeid en hebben zij aandacht voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers.

Kweek-vissen in Nederland
De meest gegeten kweekvis in Nederland is de pangasiusvis. Ook gekweekte tilapia, zalm en tropische garnalen zijn in de Nederlandse schappen te vinden. Op dit moment heeft Tilapia sinds augustus 2012 het ASC-keurmerk gekregen. Pangasius volgt in het najaar van 2012. Onder andere zalm, garnalen, zoetwater forel en schelpdieren krijgen in 2013 het ASC-keurmerk.

Bron:
wnf.nl
Asc-aqua.org