Over de avocado

De avocado is een groene (soms bijna zwarte) vrucht die aan een struikachtige boom, de advocaatboom, groeit. Oorspronkelijk groeien avocado’s niet in Nederland maar ze worden gelukkig wel het hele jaar door geïmporteerd. De avocado bevat in tegenstelling tot veel andere vruchten veel vet.’Een vreemde eend in de bijt’ zou je kunnen zeggen, maar wel een hele gezonde! Deze vrucht bevat namelijk vooral veel onverzadigde vetten, die goed zijn voor hart-en-bloedvaten en cholesterolverlagend werken.

Avocado is geen dikmaker!

Avocado wordt wel eens als ‘dikmaker’ bestempeld. Niet helemaal terecht, avocado bevat in vergelijking met andere vruchten/groenten inderdaad veel calorieën (358 kcal per stuk)  maar bevat daarbij ook een hoog gehalte aan belangrijke voedingsstoffen. Af en toe avocado toevoegen in je gerechten of als tussendoortje kan dus prima!

Hoe bewaren en eten?

Kijk altijd even hoe rijp een avocado is. Als je zacht in de avocado knijpt en hij geeft een beetje mee/deukt in, dan is hij rijp en kun je hem eten. Als hij nog hard aanvoelt laat hem dan nog even narijpen, is hij te zacht dan is hij overrijp. Bewaar avocado op een koele plaats maar vooral niet in de koelkast. Afhankelijk van hoe rijp de avocado al is, kun je hem 1 tot 6 dagen bewaren. Avocado kun je op veel verschillende manieren eten, bijvoorbeeld:

  • Lekker op brood; plakjes avocado met kipfilet of kaas.
  •  Als quacamoledip, meng en pureer avocado met knoflook, limoensap en fijngesneden ui,
  • cayennepeper en wat zout. Lekker en gezond om groente in te dippen!
  •  Lekker in stukjes gesneden in zowel groente als fruitsalades.
  •  Als tussendoortje: stukje avocado omwikkelen met een plakje (gerookte) kipfilet.
  • Uit de oven: halveer een avocado, haal de pit eruit, en breek een eitje in het kuiltje wat overblijft. Even 20 minuten in de oven zodat je ei gaar wordt.

 

Bronnen:
Groenteenfruit.nl
gezondheidsnet.nl
eetgoedvoeljegoed.nl
culinair.net