Meer groen is goed

Uit onderzoek van de WUR blijkt dat je minder stress ervaart en je vitaliteit en creativiteit meer wordt bevorderd als je veel met groen bezig bent. Daarnaast zien ze niet alleen dat het een positief effect heeft op je mentale gezondheid, maar ook op je fysieke gezondheid. Het sterkste verband werd waargenomen tussen het bezitten van een tuin en het verminderde risico op het ontwikkelen van een beroerte of hersenbloeding. In vergelijking met mensen zonder tuin kwam deze aandoening 15% minder vaak voor bij tuinbezitters. Daarnaast bleek dat aandoeningen als een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en COPD minder vaak voorkomen bij mensen met een tuin. Ook zie je dat kinderen in groene wijken tot wel 15% minder vaak last hebben van overgewicht.

Nog een extra voordeel is dat een groene tuin helpt bij het koeler houden van je omgeving bij hele warme dagen. In steden zie je bijvoorbeeld duidelijk dat de groene plekken ook wel worden gezien als koelte-eilanden van de stad. Een groene tuin of balkon helpt jou dus ook nog eens de warme dagen beter door te komen.

 

Pak het aan!

  • Probeer minimaal 60% van je tuin groen te maken. Is dat een stap te ver? Probeer dan eerst een paar tuintegels eruit te halen en daar leuke planten te planten. Zelfs tegels inwisselen voor houtsnippers maakt al een verschil om minder hitte in je tuin vast te houden.
  • Kies voor een groene omheining en verschillende soorten planten in je tuin of op je balkon. De biodiversiteit maakt je tuin niet alleen voor het zicht aantrekkelijk, maar bevordert ook de leefomgeving voor dieren en insecten.
  • Op je balkon kan je kiezen voor een verticale tuin. Maak juist gebruik van verschillende hoogtes of een klimplant tegen de muur.
  • Planten kunnen heel duur zijn, maar gelukkig kan je ook low-budget je tuin vergroenen. Koop je planten als ze nog klein zijn en niet bloeien, of zaai ze zelf. Zo ontwikkelen ze ook een beter wortelstelsel, zodat ze gezonder blijven en langer meegaan. Daarnaast kan je zelf compost maken en samen met vrienden/familie/buren tuingereedschap uitwisselen.
  • Sommige gemeentes hebben subsidies om je tuin te vergroenen. Denk bijvoorbeeld voor het vervangen van je tegels, het aanschaffen van een regenton of het aanleggen van een groen dak. Kijk eens of jouw gemeente hier aan mee doet.

 

Ga voor de groene omgeving

De groene omgeving kan je in je tuin of op je balkon doorvoeren, maar ook binnen kunnen planten een groot positief effect hebben. Maak jouw woonkamer, slaapkamer of je werkplek een stuk aangenamer en aantrekkelijker door meer planten neer te zetten. Een interessant gegeven voor de werkgevers onder ons; uit onderzoek van het WUR bleek dat medewerkers zich minder vaak ziek – de daling bedraagt 20 procentpunt - en de herstelbehoefte van de mensen is onverwacht hoger na beplanten.

Blijven planten bij jou nooit lang leven? Tegenwoordig heb je tal van apps voor op je telefoon je kunnen helpen om je planten te herkennen én je stap voor stap helpen om je plant in leven te houden. Voor jou geen excuus meer om geen groen in en om het huis te planten.

 

Bron: www.wur.nlwww.nieuwsvoordietisten.nlwww.milieucentraal.nl