Tijdens het boodschappen doen
Koop vlees, vis en salades als laatst, zo blijven ze het langst goed gekoeld en vervoer ze in een koeltas. Maak ook gebruik van voorgegaarde vlees- en visproducten. Deze zijn sneller klaar en veiliger, of gaar ze zelf voor.

Houd rauw apart
Zorg dat je gebruik maakt van aparte schalen, borden en keukengerei voor rauw vlees en vis, om zo het overdragen van bacteriën tegen te gaan. Markeer tangen en bestek voor rauw en bereid en zorg er ook voor dat rauwe en bereide producten niet met elkaar in aanraking komen. Pak liever ook niks met je handen aan en was je handen wanneer je rauw vlees hebt aangeraakt.

Verklein de vorming van PAK
PAK is een giftige stof die vrijkomt door verbranding van houtskool, vet en vlees en verhoogt het risico op kanker. Je kunt het ontstaan van PAK minimaliseren door je houtskool met aanmaakblokjes of gel aan te steken in plaats van hout of petroleum. Leg het vlees er pas op wanneer de kooltjes gloeien en een wit laagje as hebben. Houd de afstand tussen het rooster en de houtskool zo groot mogelijk. Laat vlees, brood of groente niet in contact komen met vlammen. Gebruik je vet vlees of iets wat gemarineerd is? Gebruik dan een aluminium schaaltje om het vet op te vangen. Draai het vlees regelmatig om, om verbranding te voorkomen. Eet geen verbrand vlees want de zwart verbrande stukken bevatten veel PAK.

Bewaar gekoeld
Houd vlees, vis en salades zo lang mogelijk in de koeling. Haal alleen kleine hoeveelheden eruit die je direct gaat gebruiken. Bewaar eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest niet meer.

Maak de barbecue goed schoon voor en na gebruik
Uit een Brits onderzoek is gebleken dat een barbecue twee keer zoveel bacteriën kan bevatten als een toiletbril. Houden we binnen ons huis nog goed schoon, buiten is dat minder het geval. Speelgoed van kinderen maar ook tafels en stoelen buiten worden minder vaak afgenomen. Ook het gebruik van mest in de tuin kan schadelijke bacteriën verspreiden. Maak daarom het rooster grondig schoon voor en na gebruik en neem ook meteen alle oppervlaktes mee waarop je het eten, tangen en schalen neerzet.

Bronnen:
Voedingscentrum.nl
Volkskrant.nl
Gezondheidsnet.nl
Wikipedia.org