Beweging zorgt voor een betere botdichtheid

Wanneer we bewegen wordt er druk uitgeoefend op het bot, deze druk zorgt er voor dat de cellen in beweging komen en nieuw bot wordt aangemaakt. Hoe groter en sneller de druk is, des te meer bot wordt er aangemaakt. Hierdoor neemt de botdichtheid toe.

 

Gebruik je eigen gewicht!

Beweging en sporten waarbij het eigen gewicht wordt gebruikt, hebben het meest effect op de bot aanmaak. Lopen, dansen, joggen, touwspringen, tenissen, (rol)schaatsen en voetballen zijn daarmee prima sporten! Korte periodes met een hoge frequentie hebben meer effect dan een langere periode op lage frequentie. Een paar minuten intensief touwspringen doet dus meer voor je botten dan een half uurtje wandelen.

Naast het aanmaken van nieuw bot, leidt bewegen er ook toe dat de spierkracht toeneemt waardoor de doorbloeding verbetert. Een goede doorbloeding zorgt ervoor dat voldoende voedingsstoffen aan de botten worden geleverd, wat weer bijdraagt aan de ontwikkeling van stevige botten. Hartstikke goed dus, dat bewegen!

Je hoeft geen topsprestatie te leveren om de positieve voordelen van beweging te ondervinden, 3 keer per week gedurende 15 minuten (of 3 x 5 minuten) bewegen heeft al effect.

 

Begin vandaag nog!

 

Bronnen:
osteoporose-info.nl
osteoporosestichting.nl