Eerst wordt het goede moment afgewacht om te gaan vangen. De haring moet minimaal 16 gram vet bevatten om aan de norm van Nieuwe haring te voldoen. Toch is de verleiding groot om steeds eerder met het seizoen te beginnen omdat de inkomsten hoog zijn door de populariteit van de haring. Het eerste vaatje levert altijd veel geld op. In 1998 kocht de Staatsloterij het eerste vaatje voor 80.000 gulden. De opbrengst komt, gelukkig, voor het grootste deel terecht bij een goed doel.

De Nieuwe haring moet vrij blank vlees hebben, een frisse, zilte geur afgeven en ook een zilte, romige smaak bezitten. Dat romige houdt verband met het vetgehalte, dat rond de twintig procent moet liggen. 'Het vlees moet mals, maar stevig zijn!' Bron: http://www.visgilde.nl/index_hollandsenieuwe.shtml

Een leuk weetje is nog dat de uitjes er vroeger bij werden gedaan, omdat de haring erg zout was door het conserveren ervan, door de ui had je een betere smaak van de haring. Doordat de haring nu direct wordt ingevroren is er minder zout nodig en volgens sommige het uitje dus overbodig!

Wil je je kennis testen? Dan kan je hier de test doen over de Nieuwe haring

Tot slot nog een lekker recept:

Crostini met haringtartaar

Snijd een meergranen bake-off stokbrood in dunne plakjes en rooster ze onder een hete grill goudbruin. Snijd 2 zoute haringen in kleine blokjes en schep ze in een kom om met ½ eetlepel balsamicoazijn, 2 eetlepels fijngeknipte bieslook, zout en peper. Schep de haringtartaar op de geroosterde sneetjes.

Wijntip: Aceto balsamico geeft de zoute haringen een vleugje zoet. Daarbij doet een milddroge Pinot Blanc het uitstekend.

Bron: http://www.hollandsegarnalen.nl/