Katerina Palascha, werkzaam aan Wageningen Universiteit, was benieuwd naar het effect van dit zwart-wit denken op eetgedrag en gewichtstoename. Ze liet 241 deelnemers een vragenlijst invullen en daaruit blijkt het volgende:

Flexibele denkers blijven beter op gewicht
Als zwart-wit denker ben je meer van het 'alles of niets' denken. Stel je wilt vandaag geen koek, ijs, chips, snacks of een ongezonde maaltijd nemen, en het gebeurd toch, dan ben je als zwart-wit denker geneigd om je poging om gezond te eten als mislukt te zien en het dan ook maar te laten voor wat het is, kom maar op met al dat lekkers. Een middenweg zit er voor jou niet in, je neemt of helemaal niets, of alles. Morgen weer een nieuwe poging, of anders maandag.

Flexibele denkers hebben minder een ‘goed of fout’ instelling en kunnen na een leuke avond of een dag van te veel eten hun dieet of gezonde eetpatroon weer oppakken. Hierdoor zouden ze vaker op gewicht blijven omdat ze minder de neiging hebben om na dat ‘foute’ koekje of die ‘foute’ pizza de dag als mislukt te zien en zich te laten gaan.

Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk je mindset is. Wees niet te streng voor jezelf maar stel je flexibel op!

Bronnen:
Voedingnu.nl
Wageningenur.nl