Geteeld in het donker
Witlof is familie van andijvie en is een bladgroente dat in het donker wordt geteeld. Dit om te voorkomen dat de witlof groen wordt, in het donker behoudt het zijn mooie witte kleur. Het duurt wel twee jaar om een witlofstronkje te telen. Het eerste jaar wordt de wortel van de witlof geteeld. In het tweede jaar worden deze wortels bedekt met aarde en groeit er een witlofstronk aan. Vroeger was witlof erg bitter maar tegenwoordig is het een stuk milder van smaak. Ook zijn er nu roodlof en radicchio op de markt. Het mooie van witlof is dat deze het hele jaar verkrijgbaar is.

Bewaren
Witlof kun je het beste in een papieren of plastic zak met gaatjes een week in de koelkast bewaren. In de diepvries kun je deze gaar of geblancheerd bewaren tot 12 maanden.

Varieer met witlof!
Witlof kun je koken, maar ook grillen en bakken. Rauw is het ook heel erg smakelijk.

  • Lekker als salade met fijn gesneden met stukjes appel, wat rozijntjes, een gekookt ei en een milde dressing.
  • Of rauw met partjes sinaasappel, pecannoten (of pijnboompitjes), zachte kaas (feta of geitenkaas) en een honing-mosterd dressing.
  • Je kunt de witlofbladeren (neem hiervoor wat grotere stronken) ook vullen met een mengsel van tomaat en komkommer zonder zaadjes, zwarte olijven, gebakken sjalotjes, kruidenazijn en Italiaanse kruiden.
  • En heb je wel eens gedacht aan een salade van witlof, met rucola, sherrytomaatjes, gerookte kipreepjes en een dressing van balsamico azijn met appelstroop en honing? Ook lekker als wokgerecht!
  • Witlof bereid je op een thaise wijze door witlofreepjes te wokken met sjalotjes, korianderpoeder, verse gember, rode peper, limoensap en -rasp en wat kokosmelk. Lekker met nog wat verse koriander erover.

Bron:
Groentenenfruit.nl