Op brood

Kies voor op brood de magere vleeswaren en kazen, een frisse groentespread of iets zoets zoals (light)jam, vruchtenhagel of honing. Maak je hartige boterham extra speciaal door een sausje (zoals fritessaus, mosterd of hummus) en wat rauwkost toe te voegen (tomaat, komkommer maar probeer ook eens kiemgroenten of gedroogde tomaat). Varieer ook met verschillende broodsoorten!

Fruit

Neem je fruit in hapklare stukjes mee, zodat je het op je werk niet meer hoeft te pellen of schillen. Besprenkel appels met wat citroensap zodat ze fris van smaak en van kleur blijven. Vergeet ook het gedroogde fruit niet!

Rauwkost

Behalve op brood kun je rauwkost ook los of in een salade meenemen. Neem bijvoorbeeld radijsjes of een stuk komkommer mee (in aluminiumfolie blijft het lekker fris) of maak thuis een frisse wortelsalade met pijnboompitten.

Drinken

Vergeet ook het drinken niet; neem wat magere zuivel of vers sap als er een koelkast beschikbaar is.

Een lunch zonder brood

Je kunt behalve brood ook een wrap of koude pasta- of couscous salade meenemen, of als er op je werk een magnetron is zelfs een soep of restje warme maaltijd van gisteren. Is er een koelkast beschikbaar? Dan kun je ook yoghurt met muesli of melk met caloriearme cornflakes kiezen.

Tussendoortje

Neem behalve de lunch ook iets mee voor tussendoor, dan grijp je minder snel naar ongezonde snacks en voorkom je trek. Rozijnen, vijgen en gedroogde abrikozen, perziken, appels of cranberry’s kun je gemakkelijk tussendoor eten. Een bakje zoute popcorn levert weinig calorieën, maar neem niet te veel in verband met het zout.

Hoe gezond is jouw lunch?

Het voedingscentrum heeft een leuk hulpmiddel waarmee je kunt bekijken hoe gezond jouw lunch nu eigenlijk is. Vul jouw lunch in en krijg meteen tips en advies.