De paasdagen komen eraan; een goede gelegenheid om het ei weer eens onder de loep te nemen. Heel vroeger kregen zieke mensen wel een ei om aan te sterken. Lange tijd daarna hadden eieren een slechte naam als dé veroorzakers van hart- en vaatziekten. Hoe staat het er nu voor met het ei?

Cholesterol

De richtlijn van het Voedingscentrum is duidelijk: eieren bevatten veel cholesterol. Veel cholesterol in de voeding kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De Gezondheidsraad vindt dat er niet te veel cholesterolrijke voedingsmiddelen moeten worden gegeten. Het Voedingscentrum adviseert daarom niet meer dan drie eieren per week te eten. Niet méér dan drie, maar drie mag dus.

Verband tussen eieren en cholesterol

Mogelijk is er een klein sprankje hoop voor de grote liefhebbers die wel iedere dag een eitje zouden lusten. De laatste tijd is er veel, vooral Amerikaans, onderzoek verschenen, waaruit zou blijken dat eieren toch niet zo'n heel grote bijdrage leveren aan het risico op hart- en vaatziekten. Dat zou zijn, doordat de cholesterol die in voedsel voorkomt, volgens sommige onderzoeken minder invloed heeft op de menselijke cholesterol dan werd gedacht. Dat wil zeggen: dat er weliswaar cholesterol zit in een ei, in de dooier om precies te zijn, maar die zou er niet voor zorgen dat de cholesterol in het bloed bij mensen toeneemt. Het eten van eieren zou geen belangrijke bijdrage leveren aan het risico op hart- en vaatziekten.

De Gezondheidsraad heeft echter twijfels bij die onderzoeken, omdat de resultaten ervan niet eenduidig zijn. Uit andere, goed gecontroleerde onderzoeken blijkt bovendien wel degelijk invloed van het gebruik van cholesterolrijke voeding zoals eieren op de cholesterol bij mensen en daarmee op het risico voor hart- en vaatziekten.

Cholesterol in ander voedsel

Natuurlijk komt cholesterol niet alleen in eieren voor, maar in veel meer voedsel. De reden waarom eieren altijd apart worden bespoken, is dat ze een uitzondering vormen binnen de groep voedingsmiddelen die rijk zijn aan cholesterol. Bijna alle voedingsmiddelen waar veel cholesterol in zit, zijn namelijk ook rijk aan verzadigde, ‘foute' vetten. Denk aan vet vlees en volvette melkproducten zoals room, boter en kaas. Voor die voedingsmiddelen geldt al, dat er niet teveel van moet worden gegeten, omdat ze veel foute vetten bevatten en daarmee de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Eieren bevatten relatief weinig verzadigde vetzuren en veel onverzadigde vetzuren. Ze horen dus niet bij de voedingsmiddelen die worden afgeraden vanwege hun vet.

Gezond

Bovendien hebben eieren ook goede eigenschappen. Ze zijn gezond omdat er belangrijke voedingsstoffen in zitten: eiwit, vitamines en mineralen. Koolhydraten komen niet in eieren voor. Het vet in eieren is vooral onverzadigd vet. Eieren horen in de groep voedingsmiddelen die van belang zijn vanwege de eiwitten die ze bevatten, samen met zuivel, vlees, vleeswaren, vleesvervangers en vis. Wanneer ze met mate worden gegeten, in afwisseling met de andere voedingsmiddelen uit die groep, horen ze bij een gezonde gevarieerde voeding.

Bronnen:
http://zoek.voedingscentrum.nl
‘Richtlijnen goede voeding 2006', Gezondheidsraad
www.e-gezondheid.be