Wat is bewerkt eten

Bewerkt eten kan meestal herkend worden aan dat het gerookt, gezouten of gedroogd is of dat er conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn. Dit wordt gedaan om de smaak of houdbaarheid te verbeteren. Gezouten en gekruid vlees, vis in blik, maar ook producten als kaas en groente en fruit uit pot en blik vallen allemaal onder bewerkte voedingsmiddelen. Bij bewerkt vlees kan je denken aan producten zoals gemarineerd vlees, hamburgers, worsten, maar ook vleeswaren zoals worst, ham, paté en zelfs kipfilet. Zodra er iets met een product wordt gedaan om het ‘te verbeteren’, valt het onder een bewerkt product.

Er bestaan ook extreem bewerkte producten. Dit worden de ultrabewerkte voedingsmiddelen genoemd en zijn bijvoorbeeld frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden, snacks en fastfood. Van met name ultra bewerkte voedingsmiddelen en bewerkt vlees is het verstandig om dit met mate te eten.

Moet je al het bewerkte eten vermijden? Nee hoor! Bijvoorbeeld kaas, brood of groente uit pot bevatten conserveringsmiddelen, maar passen wel binnen een gezonde leefstijl.


Waarom minder bewerkt eten?

Ultrabewerkt eten en bewerkt vlees heeft invloed op jouw gezondheid. Wanneer je minder bewerkt eet, verlaag je het risico op hart- en vaatziekten, kanker, beroerte en diabetes type 2. Het eten van minder bewerkt vlees verkleint met name het risico op bepaalde kankersoorten. Zelfs bij een inname van 100 gram rood vlees (o.a. rund, schaap, geit en varken) of 50 gram bewerkt vlees per dag heb je al een verhoogd risico. Het eten van minder bewerkt vlees en meer plantaardige producten zijn daarom een goede keuze voor de gezondheid.

 

Hoe kan je minder bewerkt eten?

Voor (ultra)bewerkt eten geldt: hoe minder, hoe beter. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken, zoals door bewerkt vlees te vervangen voor onbewerkt witvlees, noten, ei of peulvruchten. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld verse kipfilet of kalkoenfilet.

Kies bij de borrel voor vers fruit of groente, zoals tomaten en komkommer. Ongezouten noten of een zelfgemaakt dipje zijn ook een goede optie. Kies als broodbeleg voor bijvoorbeeld 100% pindakaas, avocado, zelfgemaakte hummus, bonenspread of groentespread zonder toegevoegd suiker. Beleg je brood extra met paprika, radijs, komkommer of tomaat voor extra smaak.


Door al 10% van de (ultra)bewerkte producten te vervangen voor onbewerkte producten heb je al gezondheidswinst! Ga jij vaker onbewerkte voedingsmiddelen eten?


Bronnen: www.voedingscentrum.nlwww.voedingscentrum.nlwww.nieuwsvoordietisten.nlwww.voedingscentrum.nl