Wat is ongezonde voeding

De onderzoekers benoemen een hoog gebruik van transvet een punt van ongezond eten. Ook een voeding met te weinig volkoren granen, fruit, noten, groente, vis, vezels, peulvruchten en onverzadigde vetten is ongezond te noemen. Maar het belangrijkste punt voor ongezond eten is een hoge inname van zout. Daarom een aantal tips hoe je dit kan verminderen.

Koken met minder zout

Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Een eerste stap om minder zout binnen te krijgen is te stoppen met toevoegen van zout aan de maaltijden. Veel mensen vinden het lastig om te eten met minder zout. Maar je went vanzelf aan de smaak van minder zout! Door andere kruiden en specerijen toe te voegen voorkom je dat jouw maaltijd smakeloos wordt.

Koop minder bewerkte producten

  • Kaas en bewerkte vleeswaren bevatten veel zout. Toch zijn er ook kaassoorten met minder zout. Kies bij voorkeur voor cottage cheese in plaats van Goudse kaas en vervang cervelaatworst door kipfilet.
  • Kant-en-klare producten bevatten vaak veel zout. Denk aan soepen, kant-en klare pakjes en zakjes of kruidenmengsels. Kies ervoor om zelf je soep te maken van verse groenten en gebruik verse kruiden bij de bereiding van je maaltijd.
  • Over het algemeen bevatten zoete tussendoortjes minder zout dan hartige snacks. Maar vergis je niet! Ook in koekjes is zout toegevoegd. Gezonde snacks die geen of weinig zout bevatten zijn o.a.: vers fruit en groente, ongezouten popcorn, studentenhaver en ongezouten noten.

Genoeg manieren om minder zout binnen te krijgen. Hoe ga jij minderen?

Bron: https://www.theguardian.com/society/2018/nov/08/poor-diet-a-factor-in-one-fifth-of-global-deaths-in-2017-study