Het beste bewaaradvies

Eieren blijven het langste vers met koude temperaturen. In eieren kunnen ziekmakers, zoals Salmonella, zitten. De bacteriën waar je ziek van kan worden groeien het minst snel onder koude temperaturen. Om deze reden wil je je eieren graag koud houden. Daarnaast is het verstandig om de eieren in de eierdoos te laten zitten. De verpakking zorgt ervoor dat ze minder snel uitdrogen en dus ook langer goed blijven.

 

De reden waarom eieren in de supermarkt niet koud liggen

Je vraag je nu waarschijnlijk direct af waarom de eieren in de supermarkt dan niet in het koelschrap liggen. Daar hebben ze natuurlijk van te voren ook over na gedacht en er is een goede verklaring voor. Bacteriën groeien niet alleen door warme temperaturen, maar ook door vocht. Als je koude eieren uit de koeling haalt reageren ze op het temperatuurverschil. Door het verschil van kou naar warm ontstaat er condensvorming. Dit creëert een goede omgeving voor de groei van bacteriën.

Vanaf dat het ei is gelegd door de kip tot aan de winkel wordt de temperatuur zoveel mogelijk gelijk gehouden. De stabiele temperatuur, ondanks dat het iets warmer is dan gewenst is beter voor de houdbaarheid van het ei dan de temperatuurswisselingen als ze wel in het koelschrap bewaart zouden worden.

 

En een gekookt ei?

Eieren passen heel goed binnen een gezonde leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan een gekookt ei als tussendoortje, door een salade of in plakjes op een volkoren cracker. Om tijd te besparen is het extra handig als je eieren alvast kookt en in de koelkast bewaard totdat je ze nodig hebt. Je hebt dan niet meer de kooktijd, maar kan meteen het ei gebruiken. Het bewaaradvies voor gekookte eieren is in de koelkast voor maximaal 1 week.

 

Bron: www.voedingscentrum.nlwww.voedingscentrum.nl