Energiegevers
Energiegevers zijn activiteiten en mensen die je voeden, je energie geven, je opladen en ontspannen. Je vindt deze ‘gevers' vaak in hobby's, sport, muziek, sociale contacten maar ook in momenten van privacy. Energiegevers hebben vaak met ontspanning te maken, en dit is niet ontspannen door niets te doen maar ontspanning door helemaal in één ding op te kunnen gaan en te genieten. Wanneer je met hart en ziel bezig bent, voel je je erna een stuk beter. De een doet deze dingen liever alleen, de ander krijgt energie door iets met andere mensen te ondernemen.

Meer energiegevers in je leven
Maak eens een lijst van activiteiten die jou energie geven. Wat geeft jou een goed gevoel, waar word je blij van? Ga afspraken aan waar je energie uit kunt halen en beperk vervelende afspraken tot het minimum. Plan elke dag tijd voor jezelf in, vaak lopen we onszelf voorbij in alle dingen die we moeten doen. Plan tijd in om een boek te lezen, met een vriend af te spreken, om te sporten of een film te kijken, wat jou maar energie geeft. Je kunt ook denken aan een heerlijke massage om te ontspannen.

Energievreters
Energievreters zijn vaak activiteiten die je op de automatische piloot doet, niet bij je passen of je erg veel stress geven. Moeilijk of saai werk, een hoge of aanhoudende werkdruk maar ook andere mensen waar geen ‘klik' mee is, kunnen veel energie van je vergen. Het overschrijden van je eigen grenzen kan je ook veel energie kosten; afspraken die je liever niet maakt of iets waar je ‘ja' op zegt terwijl je liever ‘nee' had gezegd.

Pak de energievreters aan
Voordat je jouw energievreters kunt verminderen moet je eerst weten wat ze zijn. Maak een lijstje met daarop de activiteiten, situaties of mensen die je het meeste energie kosten. Ga eens na wat je kunt doen om dit te veranderen. Kun je de werkdruk verminderen door je werk anders te verdelen? Een gesprek aan gaan met iemand die je veel energie kost? Of kun je op een andere wijze met deze mensen omgaan zodat het je zelf minder energie kost? Lukt het je om een keer ‘nee' te zeggen als je iets liever niet doet?

Wanneer je meer tijd aan energiegevers besteedt en minder aan de energievreters, zul je merken dat je fijner in het leven staat en meer energie hebt om dingen aan te pakken.