Leefstijl factoren
De zes leefstijlfactoren die bij het ontstaan van kanker een rol spelen zijn roken, ongezonde voeding, onvoldoende lichaamsbeweging, overgewicht, overmatig alcoholgebruik en onverstandig zonnen.

Eigen invloed, groter dan je denkt!
Vier van de tien Nederlanders denkt dat ze zelf weinig invloed hebben op het risico op kanker. Dit terwijl in Nederland jaarlijks zo'n 35-50% van alle nieuwe gevallen van kanker voorkomen zouden kunnen worden, als Nederlanders zich zouden houden aan de zes leefstijlregels.

Een van deze leefstijlfactoren is een gezonde voeding
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft de volgende aanbevelingen met betrekking tot voeding en de preventie van kanker:

 1. Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en 2 stuks fruit.
  Het is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat het eten van veel groente en fruit het risico vermindert op een aantal vormen van kanker. Het is niet duidelijk welke factoren in groente en fruit verantwoordelijk zijn voor het beschermende effect op deze vormen van kanker. Daarom kan groente en fruit niet zomaar vervangen worden door een vitaminepil.
 2. Gebruik kruiden en specerijen in plaats van zout
  Gebruik bij voorkeur kruiden en specerijen om je voedsel op smaak te maken.
 3. Beperk de consumptie van rood vlees en vermijd het eten van bewerkt vlees
  Onderzoek toont aan dat het eten van rood vlees en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Rood vlees is bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Eet per week niet meer dan 500 gram (gewicht van bereid vlees) rood vlees. Vermijd het eten van bewerkt vlees zoals ham, salami en worst.
 4. Beperk de consumptie van alcohol
  Om kanker te voorkomen, kun je het beste geen alcohol drinken. Als je wel alcohol drinkt beperk dan per dag het gebruik tot 1 glas voor vrouwen en 2 glazen voor mannen.
 5. Beperk de consumptie van calorierijk voedsel
  Calorierijke voeding bevat meestal weinig vitaminen en mineralen en veel ongezonde vetten en suikers. Deze voedingsmiddelen vergroten de kans op overgewicht. Vervang deze producten liever door groente en fruit.

Wil je meer weten over de preventie van kanker? Klik hier.

Bronnen:
www.kwfkankerbestrijding.nl
www.6xsterkertegenkanker.nl
Rapport Voeding, voedingspatroon, lichaamsbeweging en preventie van kanker: een wereldwijd perspectief, Wereld Kanker Onderzoek Fonds